Piqniq Budapest

szerkesztő

2023. május 10.

Cukrászdanyitás a gyakorlatban – Nem kicsiben, csapatban kell gondolkozni!

Üzletnyitás workshop – Így nyit meg az Egy csipet torta cukrászdája

Különleges helyszíneken kapott teret május 6-án a Piqniq Budapest újabb gasztroedukációs workshopja, egy belvárosi lakberendezési bolt, a NATURALii Concept Store fogadta be az üzletnyitás elméleti és gyakorlati tudnivalóit összefoglaló eseményt, majd a résztvevők rövid sétát követően be is pillanthattak az Egy csipet torta kialakítás alatt álló üzlethelyiségébe.

Az eseményen Bíró Levente és Horváth Alexandra, az Egy csipet torta megálmodói és tulajdonosai, a Skill Trade nagykonyhai projektmenedzsment cég szakemberei, Csiki Csaba és Kiss István, Szakos Andrea interior designer és a NATURALii Concept Store tulajdonosa, valamint Rétfalvi-Kurucz Alexandra, üzletnyitási tanácsadó és az Étteremnyitás – Gasztro tanácsadás vállalkozás vezetője mutatta be több szempontból, hogyan lehet sikeres cukrászdát nyitni.

A workshop nem csupán elméleti szinten közelítette meg, hogy milyen feltételek szükségesek egy cukrászda elindításához., ugyanis a workshop résztvevői be is járhatták az Egy csipet torta új üzlethelyiségét és betekinthettek a kivitelezés folyamataiba.

Bár a téma nagyon összetett, a következőkben kiemelünk 10 fontos szempontot, amit érdemes figyelembe venni, ha hasonló gasztronómiai egység elindítását fontolgatod.

01

Kicsiben vagy nagyban gondolkozz? // üzemeltetés

Nem kicsiben, hanem csapatban kell gondolkozni. Egyszemélyes vállalkozást tervezni nagyon veszélyes terep, és hamar kiégéshez vezet! Az Egy csipet torta is nagyobb műhellyel kezdte meg a tevékenységét, amivel lehetőségük nyílt arra, hogy komolyabb mennyiségeket is elő tudjanak állítani a megrendelésekre. A nagyobb lépték sok szempontból gazdaságosabb üzemeltetéshez is vezethet, és lehetővé teszi, hogy a munkafolyamatokat szét tudják osztani a munkatársak között.

02

A minőség mindenek felett áll // üzemeltetés

Nem lehet arra üzleti modellt építeni, hogy kispórolod az alapanyagot a termékeidből –  hosszú távon csak a kompromisszumok nélküli és folyamatos minőségre törekvés lehet az irány. A piac megfizeti a megbízhatóságot, őszinteséget.

03

Nyiss, ahol kevesebb szolgáltató van // üzemeltetés

Az esküvő biznisz még tartogat kiaknázatlan lehetőségeket a cukrászatok számára. Érdemes lehet Budapesten kívüli, vidéki lokációkban gondolkozni. Viszonylag kevés cég tud biztonságosan, megfelelő hűtőkocsival szállítani a helyszínekre, ez piaci előnyt jelenthet más cégekkel szemben.

04

Vegyél igénybe szakembereket a tervezés szakaszában // tervezés

A megfelelő szakemberek bevonása a tervezési szakaszban ugyanolyan fontos, mint az üzleti tervezés, ezek nélkül nem érdemes belevágni semmilyen projektbe.  Az üzlet belsőépítészeti kialakítása mellett fontos, hogy a HACCP szabályoknak megfelelően legyenek kialakítva a helyiségek, funkciók.

05

Ne legyen „olcsó” hatású a dizájn // belsőépítészet

Lehet nagyon kevés pénzből is jó, egyedi dizájnt csinálni, a lényeg, hogy a helyre jellemző, nem tucat megoldások domináljanak. Ne akard tömegtermelésben előállított bútorokkal berendezni a helyedet, mert az általuk közvetített olcsó hatás a forgalmazott termékekre is kihat.

06

Fontos az előre gondolkodás // tervezés

A nyitás előtt nagyon alaposan végig kell gondolnod, akár több éves távlatban előre tervezve, hogy mi a célod a cukrászatoddal, milyen termékeket, milyen értékesítési csatornákon tervezel eladni. Az előbb említett szempontokat figyelembe véve nem mindegy, hogy élelmiszer-előállítóként vagy vendéglátásként engedélyezed a helyedet, mindkettő más és más működésre jogosít.

07

A hatóságok nem az ellenségeid, kérdezz! // tervezés

Amikor megtalálod az üzlethelyiségedet fontos, hogy a kivitelezés megkezdése előtt meggyőződj arról, alkalmas-e a tervezett tevékenységre. Ha kell, vonj be szakértőket ebbe a szakaszba, akik rá tudnak világítani olyan szempontokra, amikre nem is gondolnál, ezzel sok pénzt, időt és energiát spórolhatsz meg.

08

  Mérd fel az üzlet műszaki adottságait! // műszaki kérdések

Ha korábban nem élelmiszer-előállításra vagy vendéglátásra dedikált üzletet találsz, problémát jelenthet a műszaki feltételek biztosítása. Mindig mérd fel a helyi adottságokat pl. áramkapacitást, légtechnikai lehetőségeket, vagy olyan „apróságokat” hogy egyáltalán befér-e a nyílászárókon a tervezett sütőd, vagy hűtővitrined.

09

Válassz körültekintően konyhai berendezéseket! // tervezés

A tervezési szakaszban nem csak azt kell megálmodni, hogy milyen színű legyen a vendégtér, vagy milyen termékeket akarunk a vendégeknek adni, hanem azt is, hogy ezeket mivel állítjuk elő. Olyan ez az olyan, mint az autókban a motor, lehet bármilyen szép az autó, ha nem hozza az elvárt teljesítményt. Érdemes konyhatechnológiával foglalkozó szakcégeket felkeresni és szakkiállításokon megfordulni, minél több információt begyűjteni, technikai újdonságokkal megismerkedni.

10

Mérd fel reálisan a kivitelezésre fordított időt! // tervezés

Sok projektnél alábecsülik a kivitelezésre fordítandó időt, amely nem várt plusz költségeket jelenthet pl. bérleti díj formájában. Ne feledd, hogy a tervezéshez is idő kell, illetve nehézséget jelenthet a sok szakági kivitelező munkájának összehangolása. A gépeket a megrendelés után általában 4-10 héten belül kapod meg, ezzel is számolnod kell!

Köszönjük az Egy csipet tortának a finom süteményeket, a Steamhouse-nak a kávékapszulás specialty élményt, és a NATURALii Concept Store-nak, hogy helyszínt adtak az eseményünknek.

Fejlődj velünk!

Figyelj, kövess minket!

Üzletnyitás workshop - Így nyit meg az Egy csipet torta cukrászdája

Ez is érdekelhet