Piqniq Budapest

szerkesztő

2021. december 10.

6 irányelv, ami segít, hogy jobb legyen a vezetői kommunikációd

Szakmai partner
Gréczi Szilárd

Az üzleti siker kulcsa az emberi kapcsolatokban rejlik, azok alapja pedig jó kommunikáció. Ahhoz, hogy sikeres vállalkozást működtess, nemcsak tőkére, elkötelezettségre és szakmai tudásra van szükség, de arra is, hogy jól kommunikálj azokkal, akikkel együtt toljátok a szekeret. Szeretnéd tudni, mi az a néhány dolog, amire mindig érdemes figyelned, amikor vezetőként kommunikálsz? Mutatjuk!

01

Empátia

A másik szempontjainak megértése nélkül nincs hatékony kommunikáció, főnök-beosztott viszonyban sem. Próbálj belehelyezkedni a másik helyzetébe, mert könnyen lehet, hogy egyes konfliktusok forrása pusztán az eltérő nézőpont. Miközben a te szemed előtt a hosszú távú vízió lebeg, a konyhán épp a napi túlélésért küzdenek a dolgozók, nehézségeiket pedig csak úgy értheted meg, ha megpróbálsz rájuk hangolódni és rekciók helyett válaszokat adsz nekik.

02

Példamutatás

Javasolhatsz, kérhetsz, utasíthatsz – a legnagyobb hatást mégsem ezekkel gyakorlod, hanem azzal, ha személyesen jársz elől a jó példával. Ha azt szeretnéd, hogy alkalmazottaid udvarias közvetlenséggel forduljanak a vendégek felé és tiszteletteljes legyen az egymással és veled való kommunikációjuk is, te is add meg a nekik járó tiszteletet minden egyes beszélgetés során. Erőből ugyanis nem lehet tiszteletet kicsikarni.

03

Önkritika és felelősségvállalás

A jó vezető átlátja, hogy épp hol és mi hibádzik a működésben, miben kellene fejlődnie a kollégáinak. A kiemelkedő vezető viszont önkritikus és a kihívást jelentő helyzetekben először magán keres fogást. Vállalkozásod sikerének egyik legfontosabb összetevője az, hogy képes legyél kritikusan szemlélni saját működésedet is és folyamatosan dolgozz azon, hogy jobb legyél, valamint vállald a felelősséget saját hibáidért is.

04

Világos elvárások

Igazodni csak a pontos és világosan megfogalmazott elvárásokhoz lehet, ezeket pedig vezetőként neked kell kimondanod. Ahogy más emberi kapcsolatokban sem várható el, hogy a másik olvasson a gondolatainkban, vezetőként sem apellálhatsz arra, hogy “tudhatták volna” vagy ezt “mondani sem kell”. Egy idő után persze mindenkinek vérévé válik majd a filozófia, addig azonban világosan kell artikulálni az elvárásokat.

05

Több dicséret, kevesebb kritika

Ha valami nincs rendben, azt meg kell mondani, az már viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Egy pozitív, támogató légkörben kivirágoznak az emberek és ha rendszeresen dícséretekkel töltöd fel őket, a kritikákat is könnyebben fogadják majd. Kommunikációs szakemberek a szendvicstechnikát javasolják: kritikai észrevételeidet csomagold két építő és pozitív mondat közé.

06

Utasítás helyett kérés

Vezető és beosztott viszonya kölcsönös függőségen alapul, hiszen egymást segítik céljaik elérésében – a megbecsülés így alapfeltétel. Fejezd ki szavakkal is, hogy értékeled mindazt, amit kollégáid tesznek a vállalkozásért, utasítás helyett inkább kéréssel szervezd a mindennapi feladatokat.

A how-to cikk elkészüléséhez szakértőként hozzájárult: Gréczi Szilárd

Ez is érdekelhet