Piqniq Budapest

szerkesztő

2021. november 30.

8 belsőépítészeti kérdés, amit érdemes átgondolni, mielőtt bebútorozod a vendégteret

Szakmai partner
Bertóty Eszter és Bunyik Emese (GRID Enteriőr)

Ölelős, süppedős fotel vagy minimalista bárszék? És egyáltalán hány darab? A fogyasztótéri bútorok kiválasztása nemcsak a vendéglátóhely stílusát és küllemét határozza meg, de komoly befolyással lehet az étterem forgalmára és a vendégek közérzetére is. 8 szempontot mutatunk, hogy te biztosan a legmegfelelőbbet válaszd.

01

Marasztalnál, vagy pörgetnéd a vendégeket?

Nem mindegy, hogy ráérős vacsoráztatásban vagy gyorsétkeztetésben gondolkodsz: ennek megfelelően kell kiválasztanod a vendégbútort is. Ha menzádon kínálsz irodista menüt, a cél az, hogy minél többen ehessenek gyorsan, finomat – ez fapados berendezéssel megy a legjobban. Ha viszont degusztációs menüt tálalsz, alapkövetelmény, hogy ülőalkalmatosságaid magas komfortot nyújtsanak a vendégeknek, akik órákat is eltöltenek nálad.

02

Mennyi helyed van?

Fontos, hogy a vendégtér méretéhez illő bútort válassz,  és ne pakold tele a helyet. Nemcsak, mert így biztosítható, hogy biztonságosan lehessen közlekedni az asztalok között, de azért is, mert a vendégeknek egyre fontosabb, hogy ne egymás nyakában kelljen ülniük. Akkor jársz a legjobban ha olyan bútorokat választasz, melyek könnyen sorolhatóak, átrendezhetőek, így a vendéglátóhely belső tere az aktuális igényeknek megfelelően alakítható.

03

Elég ergonómikus?

Az egy dolog, hogy szék és asztal jól néznek ki együtt, de fontosabb, hogy evő- és ülőfelületük magassága is harmonizáljon. Az ideális távolság körülbelül harminc centi, ennél kisebb vagy nagyobb különbségnél már nem esik olyan jól fogyasztani. Bárszékek esetében is érdemes résen lenni: nem minden típus ugyanolyan magas: olyat keress, aminek az ülőfelülete a fentebb említett távolságban van a pultodtól és fontos az is, hogy utóbbin van-e lábtartó.

bútor, belsőépítészet - gridInterior

05

Biztosan közületi minőség?

Bármilyen vendéglátóhelyről is legyen szó, mindenképpen közületi minőségű bútorokat használj, amikor megtöltöd a vendégteret. Ezek tartósabb, strapabíróbb, könnyebben tisztítható anyagból készülnek, és lényegesen kopásállóbbak, mint az otthoni használatra szánt darabok.

06

Biztonságos?

Vendégeid biztonsága a te felelősséged is, ezért nagyon fontos, hogy olyan bútorokkal töltsd meg a teret, amelyek között biztonságosan lazíthatnak. A tűzvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett arra is ügyelj, hogy ne legyenek sérült és így sérülést okozó bútorok a vendégtérben és válassz eleve olyan darabokat, amik jól bírják a nagyüzemi terhelést, ki-be húzogatást, pakolást is.

07

Kintre vagy bentre tervezek?

A szabály itt egyszerű: kültéri bútort választhatsz beltérre, de beltéri bútort semmiképpen se tegyél kültérre, mert a környezeti hatások lerövidíthetik a bútorok élettartamát.

08

Illik hozzánk?

Fontos, hogy a bútorok megjelenése és minősége tükrözze a vendéglátás színvonalát: érdemes a berendezéssel is kifejezni azt a filozófiát, amit az ételekkel szeretnétek közvetíteni. Ideális esetben a különböző design területek együtt dolgozhatnak, így végül az arculattal összehangolt és esztétikus belső tér születik.

A how-to cikk elkészüléséhez szakértőként hozzájárult: Bertóty Eszter és Bunyik Emese (GRID enteriőr)

Ez is érdekelhet