Piqniq Budapest

szerkesztő

2022. február 17.

A fenntartható konyha alapelvei

Szakmai partner
Böröcz Zsófi (gasztromentor)

Ne csak a tökéletes terméket vedd le a polcról! Böröcz Zsófi tippeket ad arra, hogy hogyan tehetünk minél többet azért, hogy otthoni konyhánk a lehető legfenntarthatóbb legyen. Minél több lépést tudunk beépíteni a hétköznapi működésünkbe, annál jobb, ugyanakkor fontos, hogy ne veszítsük el a lelkesedésünket és a motivációnkat pár hiba után.

01

Nézd meg, mi van otthon!

A legjobban azzal kíméled a környezeted, ha nem vásárolsz fölöslegesen, ezért nagyon fontos, hogy a beszerzési körút előtt mindig mérd fel az otthoni készleteket. Ha nem veszed meg a tizedik zacskó tésztát vagy épp szárazbabot, nemcsak spórolsz, de okosabban tudsz majd tárolni is. A rendezett kamra vagy konyhaszekrény pedig egyrészt jól néz ki, másrészt könnyebben tisztán és molymentesen is tartható. 

02

Írj menüt!

Ha felmérted a készleteket, először az otthoni alapanyagokból kiindulva főzz, azok elfogytával pedig lesz hely új finomságokat is vásárolni. A tervezésénél érdemes figyelembe venni az esetleges maradékokat, azokra építve a következő nap fogásait. Nagy áldozatnak tűnik, pedig könnyen hozzá lehet szokni: már a tervezéskor számolj heti egy húsmentes nappal, mert már ezzel óriási lépést teszel a fenntarthatóság felé.

03

Vidd a saját szatyrod!

Ha már tudod, hogy mit szeretnél venni, ahhoz mérten vigyél magaddal elegendő csomagolóanyagot is. Legyen az egy régi szatyor, vászontáska, újrahasználható doboz vagy kiürült befőttes üveg: nincs olyan, hogy túl sok, inkább legyen nálad kettővel több, mint eggyel kevesebb. 

fenntartható konyha, Böröcz Zsófi

04

Ne ítélj elsőre!

Akár a piacon, akár a boltban vagy, ne csak a tökéletes terméket vedd le a polcról. A görbe répa, a mélyedésekkel teli cékla, és az egyedül árválkodó banán is ugyanolyan finom, mint a szabványosabb külsejű. Sőt, a nagyon egyforma zöldséget, gyümölcsöt valószínű a természet jótékony hatása nélkül termesztették, így kevesebb benne a tápanyag és az íz is.

05

Rendszerezz!

Hazaérve szánj időt a kipakolásra. A régebbi termékeket tedd előre, fentre, a frissebbeket pedig hátra, alulra. A zöldfűszereket kisebb csokronként tekerd konyhai kéztörlőbe, a salátákat is levelekre szedve, kéztörlővel elválasztva tárolhatod dobozban. Ezeket közvetlenül felhasználás előtt mosd csak meg.

06

A mélyhűtő a barátod.

Bár a minőségi konyha kicsit démonizálta a mélyhűtőt, ne hagyd magad becsapni. Használd bátran, csak vedd figyelembe, hogy minél magasabb az alapanyag víztartalma, a szerkezete annál jobban roncsolódik fagyasztás során. Készételeket is tehetsz a mélyhűtőbe, a kedvenceidből akár főzz többet úgy, hogy pár adagot a mélyhűtőbe teszel. Így azokon a napokon, amikor kevesebb időd van, csak elő kell kapni a vacsorát. 

07

Használj fel mindent!

 A zöldségeknek nem csak a húsa hasznos. Az egész héten használt zöldségek héját, magházát, szárát, végeit, gyűjtheted a hűtőben és főzhetsz belőle alaplevet.A zöldfűszerek szára ropogós textúra lehet bármelyik salátában, de bedobhatod egy dresszingbe is. A gyümölcsöknél a citrusok héját mindig hámozd le, akkor is, ha csak a levét használnád (amennyiben kezeletlen héjú) és mindig tedd egy nagy tál cukorba, később hálás leszel magadnak.

08

Főzz kreatívan!

A burgonya, a zeller vagy épp az édesburgonya héja erre a legjobb példa, olajban kisütve bármilyen fűszerrel csodás snack.  A karfiol, brokkoli középső torzsa része zsenge, akár a rózsája, használjuk fel pürének, főzeléknek, a leveleik szintén nagyon finomak alaposan megsütve. A retek vagy sárgarépa zöldje remek pesztó alapanyag. A káposzták, saláták külső leveleitől sem kell azonnal megszabadulni, mártásokba, szószokba könnyedén beépíthetőek.

09

Kerüld a feldolgozott, csomagolt élelmiszereket.

Kicsit több velük a munka, de magadnak és a környezetnek is sokat spórolsz, ha az alapanyagokat a lehető legkevésbé feldolgozva veszed meg. Nem kell műanyag tálcán leveszöldség csomagot venni és a húsokkal is csontosan járunk legjobban. Egy egészben megsütött csirke mellrészét salátához, tésztához ehetjük, a szárnyat, csontot leveshez, szafthoz használjuk. A combról tépkedjük le a húst, tegyük egy szendvicsbe.

10

Bármilyen kicsi lépés számít

Nem kell az összes lépést egyszerre alkalmazni. Tegyünk annyit, amennyi könnyedén beépíthető a hétköznapjainkba. Amikor az már rutin, jöhet a következő lépés, és így tovább. Nem a mennyiség számít, a legkisebb gesztussal is fenntarthatóbbá tesszük a konyhánkat, és ezzel együtt kíméljük meg a környezetünket.

Ez is érdekelhet