Piqniq Budapest

szerkesztő

2022. február 11.

A hal fontos, a hal egészséges, a hal jó

Szakmai partner
Akasztói Szikiponty

A hal fontos, a hal egészséges, a hal jó. A legtöbben pontosan tudjuk ezt, különböző tévhitek miatt mégis jóval kevesebb halhúst esünk, mint amennyit az egészségünk megőrzése miatt kéne vagy mint amit a halban rejlő gasztronómiai lehetőségek indokolnának. Hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy idén a korábbinál több vizi finomság kerüljön az asztalra? Szabó József, az Akasztói Szikiponty vezetője ad 4 hasznos tippet.

01

Válasszunk magyar halat!

Csábító, hogy egyre több külföldi termék érhető el, de nemcsak zöldség és gyümölcs esetében jobb, egészségesebb és fenntarthatóbb a hazai.  Az itthon fogott hal nemcsak egészségesebb – a magyar halgazdaságok nagy része a biotartáshoz közelít –  és frissebb mikor az asztalra kerül, de jóval olcsóbb is, mint a külföldről importált alapanyag. Ha szállításra és tárolásra lényegesen kevesebbet kell költeni a forgalmazóknak, a vásárlóként is olcsóbban juthatunk a finomsághoz és szívesebben nyitunk a halak felé, döntésünkkel pedig a hazai gazdaságokat is támogathatjuk.

02

Tároljuk helyesen!

Sokan azért ódzkodnak a haltól, mert gyorsan romló termékről van szó, aminek a tárolásánál nagyon körültekintőnek kell lenni. Jó tudni azonban, hogy a friss hal azért nem pillanatok alatt megy tönkre: öt napig is eltartható, hosszabb távra pedig mélyfagyasztással gondoskodhatunk arról, hogy se a hal friss íze, se állaga ne károsodjon. A pontyfélék is kibírnak 30-40 napot fagyasztva, a harcsa és a fogas  pedig akár egy évig is eltartható így. Tárolni vákumozva a legcélszerűbb tartani a halakat, hogy ne érje őket levegő, ezzel is tovább megőrzik frissességüket is.

03

Vásároljunk kiváló minőséget!

Magyarországon nincs minőségi leírás vagy ellenőrzés a halak zsírtaralmára vonatkozóan, ezért előfordul, hogy nem kiváló minőségű, hanem, zsírosabb, nehezebb ízű halat “fogunk ki”. Az édesvizekben fellelhető halak zsírtartalma 8-12 százalék között mozog, ezért ezt az ideális arányt keressük a gazdaságból vásárolt halnál is. A jó minőségű pontyhús rózsaszín, a borjúhúshoz hasonló árnyalatú. Ha túlzottan fehérnek tűnik, azt azt jelenti, hogy sok benne a zsír, ilyen esetekben nem szabad megvásárolni.

hal, haltermelés - Akasztói Szikiponty

04

Szálkátlanítsunk trükkösen!

A halfogyasztás mellőzésével kapcsolatos leggyakoribb kifogás a szálkáktól való félelem. Kevesen tudják, de van egy trükk, amivel könnyen megoldhatjuk ezt a problémát és ami akár otthoni, akár nagykonyhai körülmények között is egyszerűen alkalmazható. A halfilét sűrűn be kell irdalni, ügyelve arra, hogy ne vágjuk el a bőrt, hiszen irdalmás után ez tartja majd össze a halszeletet. A szálkamentesítés legfontosabb része pedig a sózás: alaposan sózzuk be és hagyjuk állni a halat, ezalatt a sókristályok néhány óra alatt feloldják a szálkákat, amelyek a hőkezelés hatására teljesen el is tűnnek.

Ez is érdekelhet