Piqniq Budapest

szerkesztő

2022. március 11.

Vendéglátóhelyet nyitnál?

Szakmai partner:
Barabás Csaba Heinz (Mariska étterem)

Sokan játszanak a gondolattal, hogy egyszer saját vendéglátóhelyet nyitnak, az ezzel kapcsolatos elképzelések pedig kifejezetten romantikusak. A legtöbben úgy gondoljuk, elég egy jó ötlet, a szív és a szerethetőség, hogy minden szempontból sikeres legyen az üzlet. Szakértők szerint viszont nem árt ennél tudatosabbnak lenni és számba venni az elkerülhetetlen nehézségeket, buktatókat és kihívásokat is.  Barabás Heinz Csaba 10 tippet ad, hogy felkészülhess a leggyakoribbakra!

01

Számolj!

A vendéglátás mára kifejezetten számításigényes iparággá nőtte ki magát: ha sarki büfén vagy szezonális lángossütőn túl tevezel, olyan fogalmakkal kell megbarátkoznod, mint MNB kamatpálya vagy épp a HUF/EUR árfolyam volatilitása, mert ezek a tényezők közvetlen hatással vannak a mindennapi üzletmenetedre. Ha vendéglátóhely nyitásán gondolkodsz, először is készülj fel rá, hogy képbe kell hoznod magad a pénzügyekkel is – vagy időben meg kell keresned a szakértő segítséget.

02

Alkalmazkodj!

Tulajdonosként, munkáltatóként nagy lesz a kitettséged: közhelyszámba megy, hogy egyre nehezebb jó munkaerőt találni, hogy a munkavállalók nem nagyon akarnak mozdulni, jellemző az alacsony képzettség, a rossz stressztűrés és emiatt a magas fluktuáció. Vidéken még nagyobb alkalmazkodást kíván ez a helyzet: érdemesebb ezért kevesebbre tervezni és organikus növekedésben bízni, mintsem felültervezni, mert a mi álmaink nem a munkavállalóink álmai.

03

Csökkentsd az energiafelhasználásod!

Nemcsak most érezni, de tartós trend is lesz, hogy az üzleti felhasználók energiaárai növekedni fognak, ezért minden gasztrovállalkozásnál előtérbe kerülnek az energiahatékony megoldások. Mivel viszont a megújuló energia használata csak a vállalkozások töredékében megoldható, a  fogyasztó oldali csökkentés lesz a megoldás: a lokális hűtőkapacitások csökkentése és diverzifikálása és az indukciós eszközökre való áttérés lehet a kulcs.

vendéglátóhely nyitás

04

Tanulj a hozzáértőktől!

Sokszor jobban jársz, ha megveszed a know-howt  ahelyett, hogy próbálnál mindent magd megoldani. Ha nem vagy elég jó az üzleti kalkulációkban, keress olyat, aki vérprofi, mert a rutin és az évek itt tényleg számítanak. Ha a Facebook és az Insta, pláne a YouTube nem a te pályád, keress rátermett és lelkes fiatalt az ezekkel kapcsolatos feladatokra, jobb lesz, mintha naponta meg kell erőszakolnod magad. Ha nem értesz a designhoz és a belsőépítészethez, bízd arra, aki tud rajzolni és alkotni, másképp rengeteg idő elmegy majd vele.

05

Ne nagyzolj az alapanyaggal!

A munkaerő és energia költségeinek elszállása mellett az alapanyag ára is gondot fog okozni a jövőben. Az a jó alapanyag, ami közelről jön és/vagy aminek kapcsán  nagy a verseny a szállítók között. Egy sor olyan alapanyag, ami pár éve „ciki” volt,  vagy az olcsóságot jelentette, ma már  menő és forradalmi. Ha van egy jó konyhai csapatod, az aludtej is Michelin csillagot érhet!

06

Jó embert keress, ne pozíciót!

Azzal, aki korrekt, emberileg rendben van és tanulni akar, biztosan  kevesebb nehézség árán jutsz el egy feladat megoldásáig, mint azzal, ha sokáig keresel, felveszel egy képzett embert, akivel esetleg nem jössz ki, otthagy vagy ki kell rúgnod. Néha persze kompromisszumot kell kötni, de ha legalább 60%-ban tudod magad tartani ahhoz, hogy emberileg is megfelelő kollégát veszel fel, már nyugodtabban alszol.

07

A vendégnek nincs mindig igaza

Ez a megkövesedett szemléletmód nem viszi előre a helyet és a minőséget, sőt nagy frusztrációnkat szül és kitermel egy „nekem mindig igazam van” társadalmi réteget. A  vendég korrekt szolgáltatást vár az ismert anyagi feltételek mentén (étlapon szereplő ár), ezért ha ez az „üzlet” transzparens és hiteles, ezen túl nincs miről beszélni. Neked nem kell bepótolnod az élet más területén elszenvedett sérelmeit, hiányát csak mert ő a vendég.

08

Lesz, aki átver

Esetleg pusztán azért, mert te vagy a „gazdag” vállalkozó, aki éttermet/bisztrót/büfét, stb nyit. Ha ezt elkönyveled a veszteség tételek között még az üzleti év előtt, nem fog fájni, amikor ténylegesen bekövetkezik.

09

Az üzleted nem az életed

Ne engedd, hogy egész életedet az üzlet töltse ki a család és a barátok helyett. Engedd el a problémákat, egy részüket úgysem tudod megoldani, egy részük megoldódik magától, a többire meg ott van a maradék időd. Ha viszont úgy érzed, hogy az üzleted az életed, akkor készülj sok gyógyszerrel, rövid élettel és sok ellenséggel – ezt lehetetlen normálisan megúszni.

10

Ne hagyd abba a fejlődést!

Fentiekkel természetesen kell és lehet is vitatkozni, de amíg nem lesz modernebb a vendéglátás menedzselésének megközelítése, addig mindannyiunknak fejlődni kell és le kell számolni azzal a szemlélettel, hogy “ugyan, ezt nem lehet másképpen csinálni”.

Ez is érdekelhet