11. téma: Szállás vendéglátással


Villa Kabala – Szigliget
Almalomb – Hosszúhetény
A téma szakmai partnere:
Galambos-Parti Regina / Bakancslista Magyarország

Felértékelődött a belföldi turizmus. Évek óta tart ez a folyamat, de idén a járványhelyzet miatt olyanok is a hazai terepet választották a nyaralásra, kikapcsolódásra, akik korábban rendszeresen külföldre utaztak. Népszerűek az olyan helyek, ahol különleges a szállás, és összetett a vendégélmény a lokáció miatt, de felerősödött a gasztroturizmus is az olyan tudatos fogyasztókkal, akik a minőségi ételkínálatot keresik, és ez alapján választanak utazási célpontot. A szigligeti Villa Kabala és a hosszúhetényi Almalomb tökéletes példa arra, ahol étterem és szállás funkció egymást erősíti, mindkét hely okosan gazdálkodik az erőforrásaival, és egyensúlyban tudják tartani a növekvő keresletet és a folyamatos szolgáltatási minőséget a tökéletes vendégélmény érdekében.

Villa Kabala – Szigliget
Villa Kabala, Szigliget – Fölföldi Péter
„Itt a Villa és ez lesz a ti kabalátok.”

Fölföldi Péter a MÁK, a Borkonyha és a Zeller Bistro vezetése után elhagyva a budapesti vendéglátós életet, a Balaton-felvidékre költözött, hogy a családja mellett lehessen, valamint megteremthesse a saját elképzelései való emberközpontú vidéki vendéglátást.
Szigligeten, egy elhanyagolt villát újított fel feleségével. Céljuk volt, hogy olyan vendéglátóhelyet alakítsanak ki, ahol a gasztronómiai élmény mellett a vendégek meg is szállhatnak az épületben.

Villa Kabala – Szigliget
Villa Kabala – Szigliget
„Mi egy éttermet szerettünk volna csinálni, ahol aludni is tudsz.”

A Villa Kabala elindulásakor a hangsúlyt az étteremre akarták helyezni, amely profilt kiegészíti a szálláshely szolgáltatás. A gyakorlat felülírta az elképzelést, a vendégek a kezdeti időszakban panzióként találtak rájuk, persze örültek, hogy a szállás mellé minőségi vendéglátás is tartozik. A páratlan kilátással rendelkező Villa Kabala 2017 óta turistacélpont lett, de Péterék érzékenyen figyelnek arra, hogy a túlzott érdeklődés ne menjen a színvonal rovására.

Villa Kabala – Szigliget
Villa Kabala – Szigliget
„Alapanyag központú konyhát viszek.”

Az évek során tudatos kommunikációval és a gasztronómiai vonal erősítésével változtatni tudtak a róluk alkotott képen, ma a Villa Kabala neve egyenlő a Szabó András séf által vezetett magas színvonalú, kreatív konyhával, ami saját jogon vonzza a rajongókat.
Szabó András nemzetközi konyhát visz, ahol az alapanyag a legfontosabb. Törekszik arra, hogy egy ételben legfeljebb három alap összetevő legyen döntően a helyi alapanyagokra támaszkodva, modern konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve. Így lesz tökéletes az ízélmény azokban a kreatív ételekben, amiket az asztalokra tesznek.

Villa Kabala – Szigliget
Villa Kabala – Szigliget
„Saját készítésűt adunk, mert abban tudjuk, mi van.”

Péter szülei saját panziójuk üzemeltetése mellett aktívan részt vesznek a Villa Kabala életében is. Édesapja korábban Szeremley Huba főborásza volt, ma pedig őstermelőként bort és sokféle termelői finomságot, sajtokat, sonkát, szalámit, kolbászt, lekvárokat és szörpöket készít. A saját termékeik jelennek meg az étteremben is, a polcokon egyelőre csak Fölföldi palackozású borokat találni. Péter és Petra segítségével zajlik a termékfejlesztés, ezáltal is segítenek a szülőknek belelátni a legújabb trendek és technológiák világába.

Villa Kabala – Szigliget
„Nálunk a téli időszak a minden évben visszatérő COVID-helyzet.”
A Villa Kabala egész évben nyitva van, a személyzettel is tizenkét hónapra terveznek, nem szezonálisan, ahogyan sok Balaton-parti vendéglátóhely teszi. Az állandó csapat fenntartásához az erős és a gyengébb időszakok dinamikáját követve kell gazdálkodni. A tavaszi pár hetes kényszerleállás hónapjait is kihasználták, karbantartásokat végeztek, fejlesztéseket valósítottak meg, így a Villa a legjobb formájában kezdhette a nyári idényt. A munkálatokba a tulajdonosok bevonták a személyzet tagjait, ami nem csupán egy csapatépítő tréning volt számukra, de a folyamatos megélhetést is biztosítani tudták a kollégáiknak.
Villa Kabala – Szigliget
Szabó András séf, Fölföldi Péter – Villa Kabala, Szigliget
Villa Kabala – Szigliget
Almalomb – Hosszúhetény
Almalomb, Hosszúhetény – Csaplár Judit
„Sokféleképpen lehet kiszolgálni embereket, de vendégül látni, az igazi elhivatottság.”
Ásványi Rita családjával és Csaplár Judit segítségével nyolc éve vágtak bele Hosszúhetényben az országosan védett műemlék Dallos-Böröcz Vízimalom felújításába Pelényi Margit Ybl díjas építész tervei alapján, melynek eredményeként 5 éve megnyitott az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely. Vendéglátós tapasztalat nélkül az értékmentésre fókuszáltak úgy, hogy a műemlék épületek ne csak megújuljanak, hanem közösségi funkciót is kapjanak. Az Almalomb megjelenése ma letisztult, egyszerű, inkább indusztriális jellegű, ez teszi őszintévé az épületegyüttest. Nincsenek felesleges díszítések és oda nem illő tárgyak a terekben, minden kapcsolódik a helyszínhez, és funkcióval bír. A felújítás során a legmodernebb technológiákkal dolgoztak, de törekedtek arra, hogy amit lehet, magyar kézművesektől és gyártóktól szerezzenek be. Így alakult ki az a stílus, ami egyediséget kölcsönöz a birtoknak.
Almalomb – Hosszúhetény
„Őszinteséggel alkotunk, szívvel-lélekkel állunk a szolgáltatásaink mögött.”
Az Almalomb 2015-ben étteremként és rendezvényhelyszínként nyitott meg, falusi környezetében újdonságnak számított az a típusú megjelenés és hozzáállás, amit Rita és Judit képviseltek. Az Almalombban a tulajdonosok a minőségi vendéglátás részének tartják, hogy más helyi vállalkozókkal rendszeres kapcsolatot tartva megismerjék egymást, és a vendégigények alapján együtt tudják ajánlani a környék szolgáltatásait. A látogatókat így ösztönzik, hogy hosszabb időt töltsenek el a régióban, több helyet keressenek fel tartalmassá téve a pihenést.
Almalomb – Hosszúhetény
Almalomb – Hosszúhetény
Az étterem és a rendezvények mellett saját előállítású termékek értékesítésével is foglalkoznak és idén szálláshelyeket is kialakítottak szolgáltatásaik bővítése érdekében. Megújult, szállással kiegészült formában júniusban nyitottak, a látogatószám és a szolgáltatásaik igénybevételének növekedése egyértelműen pozitív visszajelzés számukra. A járványhelyzet hozadéka, hogy az amúgy is fejlődő belföldi turizmus mellett az idei nyaralási szezonban kiugróan magas volt a vendégéjszakák és az étteremben megfordulók száma.
Almalomb – Hosszúhetény
Almalomb – Hosszúhetény
„Lépésről-lépésre haladunk álmaink megvalósítása felé: épül a Pajta26 céges rendezvények fogadására, kutat fúrunk saját vízünkhöz, kiskertünket fejlesztjük és talán egyszer a nagy álom is megvalósul, saját termesztésű és fejlesztésű cidert palackozunk majd.”
Az Almalomb sikerének titka az lehet, hogy Rita és Judit pontosan felmérte a vendégek igényeit és megfelelő választ adtak rá. Az emberek olyan helyeket keresnek, ahol friss a levegő, sok a szabad tér, és szeretik egy helyen megtalálni a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez és különleges alkalmakhoz szükséges szolgáltatásokat. Tavaszra azt tervezik, hogy az idén kísérleti jelleggel épített konyhakertben legalább annyi alapanyagot tudjanak termelni, ami ellátja az éttermet is. Emellett most készítik elő az új rendezvényház kialakítását, és van a közelben egy földterület, ahova saját kertet és almafa ültetvényt terveznek, egyszer szeretnének saját készítésű cider-t palackozni.
Almalomb – Hosszúhetény
Almalomb – Hosszúhetény
„Hiszünk a jövőben és az értékteremtésben, de csak addig nyújtózunk, ameddig saját erőforrásaink engedik.”
Az Almalomb tulajdonosai megfontoltan haladnak előre, csak annyit fektetnek be, amennyit külső források nélkül megengedhetnek maguknak. Nem akarnak függni a körülményektől, a sok esetben kiszámíthatatlan piaci környezettől. A nyitástól kezdve a fenntartható működés és fejlődés jellemzi őket, fejlesztéseik irányát leginkább a vendégek igényei befolyásolják.
Almalomb – Hosszúhetény
Almalomb – Hosszúhetény
Almalomb – Hosszúhetény
Galambos-Parti Regina – Bakancslista Magyarország
A téma szakmai partnere: Galambos-Parti Regina

turisztikai marketingkommunikációs szakember,
Bakancslista Magyarország tulajdonos

A Szállás vendéglátással riportunk szakmai partnere Galambos-Parti Regina, aki 2008-ban kezdte pályafutását idegenforgalom és szálloda területen, az évek során széleskörű tapasztalatot szerezett a turisztikai marketingkommunikáció területén. 2020-ban indította el a Bakancslista Magyarország oldalát, amely különleges és egyedi hazai utazási célpontokra, programokra, szálláshelyekre és vendéglátóhelyekre hívja fel a figyelmet. Célja, hogy ezzel támogassa a turizmus hazai résztvevőit a mostani rendkívül nehéz helyzetben is.


Arra a kérdésre, hogy miért fontos a hazai szálláshelyek fejlesztése során a gasztronómia erősítése, Regina a következő választ adja:

“A »Bakancslista Magyarország« kapcsán rengeteg szállás-, és vendéglátóhelyre van lehetőségem eljutni, megtapasztalni a szolgáltatási színvonalukat, látni azt, hogy a jelenlegi pandémiás helyzetben milyen irányba mozdulhat el a hazai turizmus helyzete. Úgy gondolom, hogy az értéket teremtő vidéki szálláshelyekre hatalmas igény van, a vendégélmény pedig akkor lehet teljes, ha ehhez megfelelő gasztronómiai háttér társul. Fantasztikus dolog például, ha egy szálláshely minőségi és különleges alapanyagokkal tudja megismertetni a közönségét a helyi termelők bevonásával.
A vendéglátással is rendelkező különleges szálláshelyek létjogosultságát erősíti az is, hogy a mostani tendenciák alapján az emberek szívesebben látogatnak el olyan helyekre, amik egyediek, értékesek, kevésbé ismertek. Sok esetben azonban a kiválasztott települések vonzáskörzetében a szállás-, és vendéglátóhelyek száma nem elegendő, a keresleti oldalon már megnövekedett minőségi igényszintet kiszolgálni tudó szolgáltatóhely még nem elegendő.”

Olvass bővebben a témáról itt…

SZÁLLÁS VENDÉGLÁTÁSSAL


Villa Kabala – Szigliget

Fölföldi Péter

„Itt a Villa és ez lesz a ti kabalátok.”

Fölföldi Péter nem ma kezdte a vendéglátós szakmát, megjárta Londont, majd Bécset, hazatérése után után a MÁK és a Borkonyha indulásánál is jelen volt. Később tulajdonosként a Zeller Bistro élén állt, annak legsikeresebb éveiben. Mondhatjuk, hogy a csúcson szállt ki a budapesti éttermes világból, mivel túlságosan gépiesnek és profitorientáltnak érezte, de döntésében közrejátszott az is, hogy a szíve visszahúzta a családja mellé a Balaton-felvidékre. A honvágy mellett az igazi, minőségi és emberközpontú vidéki vendéglátás megteremtése is motiválta, és úgy érezte, hogy adottságaiban a Balaton északi partja erre a legjobb terep.

Farkas István festő egykori szigligeti villáját egy véletlenszerű városnézés alkalmával fedezte fel. Feleségével azonnal meglátták a lehetőséget az épületben a terveik megvalósítására. A helyi önkormányzattól átvették a feladatot, és felújították a rossz állapotban lévő épületet. Olyan vendéglátóhelyet alakítottak ki, ahol a gasztronómiai élmény mellett a vendégek meg is szállhatnak az épület hat szobájának valamelyikében. A páratlan kilátással rendelkező Villa Kabala 2017 óta turistacélpont lett, de Péterék érzékenyen figyelnek arra, hogy a túlzott érdeklődés ne menjen a minőségi vendéglátás rovására.

„Mi egy éttermet szerettünk volna csinálni, ahol aludni is tudsz.”

A Villa Kabala elindulásakor a hangsúlyt az étteremre akarták helyezni, amely profilt kiegészíti a szálláshely szolgáltatás. A gyakorlat felülírta az elképzelést, a vendégek a kezdeti időszakban panzióként találtak rájuk, persze örültek, hogy a szállás mellé minőségi vendéglátás is tartozik. Az évek során tudatos kommunikációval és a gasztronómiai vonal erősítésével változtatni tudtak a róluk alkotott képen, ma a Villa Kabala neve egyenlő a Szabó András séf által vezetett magas színvonalú, kreatív konyhával, ami saját jogon vonzza a rajongókat. Elérték, hogy a vendégeknek már csak kényelmi szempont a szállás, és a folyamatos teltház miatt már maguk ajánlják a környék egyéb vendéglátó helyeit.

A balatoni vendéglátás sajátossága a kiszámítható ritmus, évszakokra és napszakokra bontva is pontosan előrejelezhető a vendégek érdeklődése. Akik itt visznek vendéglátó egységeket, azok percre pontosan tudják, mikor van vége a napi strandolásnak és kezdődik el az éttermi roham, de az is tervezhető, hogy a főszezon után mikor indul az utószezon. Péterék ebben a nagyjából kiszámítható közegben azon dolgoznak, hogy folyamatosan biztosítani tudják a működésükhöz és fejlődésükhöz szükséges forrásokat, de mindeközben egy percig sem engednek az állandó magas minőségből, amit elvárnak maguktól. Nem ültetnek le egy nap több vendéget, mint amennyit még professzionálisan ki tudnak szolgálni, még akkor sem, ha a kereslet hatalmas lenne. Idén sem tették, pedig a lezárások után az emberek szó szerint megrohamozták a Balaton környékét, de ők ragaszkodtak a korábbi alap értékeikhez, és nem áldozták fel azokat a pillanatnyi haszon érdekében. Bár egy ilyen döntés sokak szerint őrültségnek tűnhet, de számukra az elmaradt haszon inkább befektetés, ha a vendégek jól érzik magukat, akkor is jönni fognak, amikor kisebb az érdeklődés. A Villa Kabala nem csak egy szimpla éttermet fog jelenteni számukra hanem egy örökre meghatározó vendégélményt.

„Saját készítésűt adunk, mert abban tudjuk mi van.”

Péter szülei régóta vendéglátással foglalkoznak, saját panziójuk üzemeltetése mellett aktívan részt vesznek a Villa életében. Édesapja korábban Szeremley Huba főborásza volt, ma pedig őstermelőként készít bort és sokféle termelői finomságot, sajtokat, sonkát, szalámit, kolbászt, lekvárokat és szörpöket. A saját termékek megjelennek az étteremben is, főleg a reggeliknél, a polcokon egyelőre csak Fölföldi palackozású borokat találni. Péter és Petra segítenek a szülőknek, a piac ismeretével utat mutatnak a legújabb trendek és technológiák felé, így a család együtt vesz részt a termékfejlesztésben.

„Nálunk a téli időszak a minden évben visszatérő COVID-helyzet.”

Péterék a tervezhető és a kollégák számára is élhető vendéglátásban hisznek, amiben nem égnek ki pillanatok alatt a beosztottak. A Villa Kabala egész évben nyitva van, a személyzettel is tizenkét hónapra terveznek, nem szezonálisan, ahogyan a Balaton-parti vendéglátóhelyek teszik. Az állandó csapat fenntartásához az erős és a gyengébb időszakok dinamikáját követve kell gazdálkodni. A Villa Kabala működésében a járványhelyzet nagyobb fennakadást ezért nem okozott, csupán a tavaszi pár hetes kényszerleállás okozott zavart, át kellett ütemezni az egész évre vonatkozó működési tervet. Ezeket a hónapokat is kihasználták, karbantartásokat végeztek, fejlesztéseket valósítottak meg, így a Villa a legjobb formájában kezdhette a nyári idényt. A munkálatokba a tulajdonosok bevonták a személyzet tagjait, ami nem csupán egy csapatépítő tréning volt számukra, de a folyamatos megélhetést is biztosítani tudták a kollégáiknak.

A Villa Kabala most a télre készül, mindig fejlődnek és bővülnek, amikor lehetőségük adódik rá. Az ötleteik végtelenek, de az elsődleges céljuk az, hogy a vendégeik elégedettek legyenek. Abból töltődnek fel igazán, ha egy jó élményt szerezhetnek, ha valaki itt alszik, eszik, vagy csak a pazar kilátást nézi meg náluk.


Almalomb, Hosszúhetény

Ásványi Rita, Csaplár Judit

„Mindenben, amit alkottunk, az őszinteséget képviseljük”

Ásványi Rita és Csaplár Judit nyolc éve vágtak bele Hosszúhetényben az Almalombnak helyet adó országosan védett Dallos-Böröcz Vízimalom felújításába Pelényi Margit Ybl díjas építész tervei alapján. Vendéglátós tapasztalat nélkül az értékmentésre fókuszáltak úgy, hogy a műemlék épületek ne csak megújuljanak, hanem közösségi funkciót is kapjanak. A XIX. században épült vízimalom Rita családi öröksége, ami Rita nagyapjának, Bocz Györgynek köszönhetően marad viszonylag épségben. Az 1950-es években a malom működésképtelenné vált, mivel elterelték a kerekét hajtó patakágat, de Gyuri bácsi nem hagyta magára az épület. malomszerkezetét őrző részét. Lezárta és óvta, hogy megőrizze az utókornak, miközben a falu többi vízimalma megsemmisült.

Az Almalomb megjelenése ma letisztult, egyszerű, inkább indusztriális jellegű, az Almalomb t koncepciója szerint ez teszi őszintévé az épületegyüttest, ami a látogatók számára is tökéletes nyugalmat biztosít. Nincsenek felesleges díszítések és oda nem illő tárgyak a terekben, minden kapcsolódik a helyszínhez, és funkcióval bír. A felújítás során a legmodernebb technológiákkal dolgoztak, de törekedtek arra, hogy amit lehet, magyar kézművesektől és gyártóktól szerezzenek be. Így alakult ki az a stílus, ami egyediséget kölcsönöz a birtoknak.

„Sokféleképpen lehet kiszolgálni a vendéget, de vendégül látni, az igazi elhivatottság.”

Az Almalomb 2015-ben étteremként és rendezvényhelyszínként nyitott meg, falusi környezetében újdonságnak számított az a típusú megjelenés és hozzáállás, amit Rita és Judit képviseltek. Nyitáskor sokan a csárda-jellegű vendéglátást várták a malomból kialakított étteremben, az évek során a vendégek igényei is rengeteget változtak. A stílusos vidéki vendéglátóhely ma önálló kategória, amit sokan keresnek, ezt mutatja az olyan kezdeményezések létrejötte is, mint a SVÉT, vagy a Slow Living Hungary, melyeknek az Almalomb is aktív tagja.

Juditék az étteremben a nyitástól kezdve ösztönösen viszik a slow irányzatot, olyan környezetet biztosítanak, ahol a vendégek nem rohannak, és akár három-négy órát is eltöltenek az asztalnál. A koncepció a felszolgáló csapat gondolkodásmódját is alakította, hogy megfelelően tudják képviselni ezt az értékrendet. A munkatársaknak pontosan kell ismerni a felszolgált ételeket, az eladásra kínált termékeket, hogy érdeklődés esetén minden kérdésre válaszolni tudjanak, és ajánlani tudják azokat a vendégeknek.

Az Almalombban nem csupán kiszolgálják, hanem vendégül látják az embereket. A tulajdonosok a minőségi vendéglátás részének tartják, hogy más helyi vállalkozókkal rendszeres kapcsolatot tartva megismerjék egymást, és a vendégigények alapján együtt tudják ajánlani a környék szolgáltatásait. A látogatókat így ösztönzik, hogy hosszabb időt töltsenek el a régióban, több helyet keressenek fel tartalmassá téve a pihenést.

„Hiszünk a jövőben és az értékteremtésben, de csak addig nyújtózunk, ameddig arra saját erőforrásaink teret adnak.”

Az étteremben a rendezvények mellet saját termékeket is értékesítenek és az idén szálláshelyek kialakításával is bővítették szolgáltatásukat. A házi tésztával bővített termék kínálat és a szállás bevezetésének ötletét nem az idei járványhelyzet hívta életre, de az annak nyomán kialakult helyzet gyorsította a megvalósítást. Almalombban készülő termékeket, mint a házi tészta, füstölt só, füstölt paprika és a francia kistermelőtől vásárolt olívaolajokat webáruházban értékesítik, a tavaszi lezárás alatt pedig aktívabban tudtak foglalkozni a szálláshelyek kialakításával. Az Almalomb Apartmanház júniusban nyitott, a látogatószám és a szolgáltatásaik igénybevételének növekedése egyértelműen pozitív visszajelzés számukra. A járványhelyzet hozadéka, hogy az amúgy is fejlődő belföldi turizmus mellett az idei nyaralási szezonban kiugróan magas volt a vendégéjszakák és az étteremben megfordulók száma. Az Almalomb sikerének titka az lehet, hogy Rita és Judit a vendégek igényeit figyelve, azokra megfelelő megoldásokat igyekeznek adni, felismerték, hogy az emberek olyan helyeket keresnek, ahol friss a levegő, sok a szabad tér, és szeretik egy helyen megtalálni a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez és különleges alkalmakhoz szükséges szolgáltatásokat. Ez teszi igazán kellemessé és emlékezetessé a pihenést.

Az Almalombbal megfontoltan haladnak előre, csak annyit fektetnek be, amennyit külső források nélkül megengedhetnek. Nem akarnak függni a körülményektől, a sok esetben kiszámíthatatlan piaci környezettől. A nyitástól kezdve a fenntartható működés és fejlődés jellemzi őket, fejlesztéseik irányát a jövőbe mutatás és a vendégek igényei befolyásolják. Tavaszra azt tervezik, hogy az idén kísérleti jelleggel épített konyhakertben legalább annyi alapanyagot tudjanak termelni, ami ellátja az éttermet is. Emellett most készítik elő az új rendezvényház kialakítását, és van a közelben egy földterületet, ahova kertük kibővítését és saját almafa ültetvényt terveznek. Az Almalombban lépésről-lépésre haladnak a régi álmuk megvalósítása felé, a céges rendezvény helyszínt saját kút, saját palackozású vízzel, szaunaház, kert bővítés követi majd és egyszer talán a kertben nevelt almából saját fejlesztésű cidert is palackoznak majd.

Bezárás

Nézd meg további témáinkat

A lap tetejére