5. téma: Társadalmi felelősségvállalás a gasztronómiában

Etesd a dokit!
Keve Márton
Pancsovay Zita
Serfőző Márta
Drégelyi Xénia
Farkas Kata

Egy, a válsághelyzetből kifejlődött társadalmi kezdeményezés sokaknak kiutat jelenthet a kilátástalannak tűnő helyzetből. Március közepén rengeteg vendéglátósnak szabadult fel erőforrása, sokan maradtak bevétel és feladat nélkül. Az Etesd a dokit! célt adott azok számára, akik érzékenységükből fakadóan könnyen tudtak a jótékonyság irányába fordulni.
A projekt tanulsága, hogy miközben a dokik számára elviselhetőbbé tették a járványhelyzetet az ebédeknek köszönhetően, a segítők maguk is értékes gyakorlatra tettek szert, amit későbbi jótékonysági akciók során fel tudnak majd használni.

Etesd a dokit!

Az Etesd a dokit! csoport alapítója Keve Márton, aki tizenkét évnyi külföldi tapasztalatszerzés után hazatérve március közepén kezdett volna dolgozni az Easy Wine séfjeként. Számításait keresztülhúzta a pandémia, a hirtelen éttermi leállás miatt feladat nélkül maradt egy jól felszerelt konyhában. A tulajdonos támogatásával kezdett bele a jótékonysági főzésbe, és az ott készített ételeket eljuttatta a COVID-osztályokon dolgozó egészségügyi dolgozóknak.

Keve Márton – Etesd a dokit!
„A csapattá válás egy pillanat műve volt. Összerántott bennünket a jóérzés és a tenni akarás. Kényszer-jótékony szervezet lettünk.” - Pancsovay Zita
A projektre létrehozott Facebook-csoport híre nagyon gyorsan terjedt, szinte azonnal ezer fősre duzzadt a közösség, és soha nem látott módon hozta össze azon gasztronómiában dolgozó, kimagasló szociális érzékenységgel rendelkező szereplőket, akik szakértelmüket, infrastruktúrájukat, alapanyag-készletüket, vagy éppen logisztikai szervező-készségüket adták az ügyhöz.
Pancsovay Zita - Etesd a dokit!

Az organikusan fejlődő összefogás mögé hamarosan megszerveződött a teljes csapat. Hamarosan az egyre bővülő projekt bonyolításához és logisztikájához a Borganika konyhája adta a hátteret. Tizenegy héten keresztül harminc budapesti és vidéki kórházba, tizenhat mentőállomásra, nyolc háziorvosi és gyermekrendelőbe és egy idősotthonba juttattak el ötvenezer adag kész ételt, melyből huszonötezret saját maguk készítettek. Az ételek mellett felajánlásokból érkező több mint kétezer tisztasági csomag logisztikáját is elvégezték.

Etesd a dokit!
Etesd a dokit!
Serfőző Márta - Etesd a dokit!
„Mentálisan is nagyon sokat adott nekünk ez az összefogás” - Serfőző Márta
Az ételkészítés és a logisztikai feladatok mögé beálltak kisebb manufaktúrák és nagy beszállítók, taxisok jelentkeztek be a kézbesítésre. Akkora mennyiséget tudtak így rövid idő alatt előállítani, hogy egyre szélesebb kör számára tehettek jótékony felajánlásokat. A csapat nem is gondolt arra, hogy együttes erővel milyen utak nyílnak meg előttük, miközben olyan helyekre juttattak ételt és pár jó szót, ahol nem is számítottak rá. Előfordult olyan is, hogy kétszeresen segítettek: munkanélküli szakácsot és mosogatót tudtak fizetésért alkalmazni a projekt miatt.
Etesd a dokit!
Etesd a dokit!
„Szerényebb hozzávalókból nagyot alkotni, mindent az utolsó morzsáig feldolgozni, kísérletezés nélkül ízletesen főzni – ezt tanultam meg hirtelen.”
Marci új konyhai kihívásokkal találkozott a társadalmi projektben. Egyszerű alapanyagokból dekoratív ételeket kellett alkotnia, hiszen egy kis odafigyelés a tálalásnál a lelket is jóllakatja. Az egyik termelőtől virágadományt kaptak, az ehetőket Marci felhasználta a főzéshez, a többit elküldték a kórházak női dolgozóinak. Semmi sem mehetett kárba, ezért a tartósítás teljes tárházát kipróbálhatta. Jól estek neki a pozitív visszajelzések, az édesburgonya krémlevesének receptjét több kórházból elkérték.
Etesd a dokit!
„Megtanultunk jól reagálni a változásokra” – Pancsovay Zita”
A csapat nemcsak az improvizatív főzésben fejlődött az igen munkás három és fél hónap alatt, megtanultak folyamatosan alkalmazkodni és azonnal reagálni egy kifejezetten nehéz és gyorsan változó terepen. Nem volt egyszerű feladat például a COVID-osztályokra az ételt biztonságosan eljuttatni, vagy jól beosztani a beérkező felajánlott alapanyagokat. A csapatnak mindeközben arra is figyelni kellett, hogy az adományok terjesztése észszerű legyen és mindenhova jusson belőlük, ahol szükség van rá.
Pancsovay Zita - Etesd a dokit!
„Szívügyem az emberek etetése, és hiszek abban, hogy annak van igazi értéke, ha az emberek széthúzás helyett kérdés nélkül fognak össze.” – Pancsovay Zita
Az Etesd a dokit!-tal egy optimistának nem nevezhető környezetben sikerült elérni, hogy a projektben résztvevők maguk is pozitívabban lássák a világot. Megfogalmazódott bennük, hogy folytatni kell. Etesd néven egy közhasznú egyesületet hoztak létre, amiben az alapítók összegezték azt az értékes gyakorlatot, ami az első közös munka során összeállt. Nyár óta folyamatosan keresik azokat az ügyeket, amelyek mellé oda tudják állítani a hatalmas erőt, ami a projektben/kezdeményezésben összpontosult. Rászorulókat segítő szervezeteket támogatnának akár hosszabb távon is.
Pancsovay Zita és Drégelyi Xénia - Etesd a dokit!
Etesd a dokit!
Etesd a dokit!
Recept: Keve Marci-féle édesburgonya krémleves

Hozzávalók (kb. 6 személy részére)

– 420 g hámozott édesburgonya
– 70g olaj
– 8g só
– 5g barnacukor
– 1.2l szűrt víz
– 300ml kókusztej
– 1 narancs héja
– 1 narancs leve

Elkészítés:

Az édesburgonyát papírvékonyra leszeleteljük, majd olajon lassan megpároljuk. Felöntjük a vízzel és a kókusztejjel, majd hozzáadjuk a sót és a cukrot és felforraljuk. Hagyjuk kihűlni (kb. 70 fokosra), majd utána reszelt narancshéjjal és a levével krémesítjük Thermomixben vagy turmixban kb. 120 másodpercig, 10-es fokozaton. A végén ízesíthetjük pár csepp citromlével, pici sóval és cukorral.

Olvass bővebben a témáról itt…

ETESD A DOKIT! – TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS A GASZTRONÓMIÁBAN

Válsághelyzetben van, aki csak a túlélésre játszik, vagy csupán a saját bánatával foglalkozik, míg mások elképesztő lendülettel vágnak bele valami egészen újba. A váratlanul érkező pandémia, a tavaszi karantén a gasztronómia szereplőit azonnal, húsbavágóan érintette: ha meg is maradt a munkahelyük, a vállalkozásuk, feladataikat és bevételüket elvesztették. Ilyenkor vagy tehetetlennek érzi magát az ember, vagy ha találkozik egy jó céllal, teljes erővel kezd cselekedni. Utóbbi szerint sorakozott fel egy csapat lelkes vendéglátós az “Etesd a dokit!” mozgalom mögé, hogy felszabaduló erőforrásaikból létrehozzanak egy olyan kezdeményezést, amellyel nemcsak másoknak segítenek, hanem másokat is segítségre bírnak. Az organikusan szerveződött összefogás, majd az abból fejlődött cég éttermi dolgozók, beszállítók, apró manufaktúrák, magánszemélyek és nagyvállalatok együttműködése ritkán látott példa a társadalmi felelősségvállalásra.

Gyerekkoromban a neveltetésem része volt, hogy segítsek másoknak. A vírushelyzetben is egyértelmű volt számomra, hogy tennem kell valami hasznosat.


A facebook-csoportként indult Etesd a dokit! kezdeményezés soha nem látott módon hozta össze azon gasztronómiában dolgozó, kimagasló szociális érzékenységgel rendelkező szereplőket, akik szakértelmüket, infrastruktúrájukat, alapanyagkészletüket, vagy éppen logisztikai szervezőkészségüket adták hozzá az ügyhöz. A vállalás pedig igen nemes feladat, az egészségügyben dolgozók számára minőségi és friss ebédet biztosítottak a járványhelyzet kialakulásától egészen nyár közepéig. A csoport alapítója Keve Márton, aki tizenkét évnyi külföldi tapasztalatszerzés után hazatérve március közepén kezdett volna dolgozni az Easy Wine séfjeként. Számításait keresztülhúzta a pandémia, a hirtelen éttermi leállás miatt feladat nélkül maradt egy jól felszerelt konyhában. A tulajdonos támogatásával kezdett bele a jótékonysági főzésbe, és az ott készített ételeket eljuttatta a COVID-osztályokon dolgozó egészségügyi dolgozóknak. Stílusosan szólva a projektre létrehozott facebook-csoport híre úgy terjedt, akár egy vírus, szinte azonnal ezer fősre duzzadt a közösség. A kezdeményezésre Pancsovay Zita, a Borganika közösségi főzőtér megálmodója és a Gluten Free Bakery-ből ismert Serfőző Márta is azonnal reagáltak, felkeresték Marcit, felajánlották a segítségüket és megkezdődött a közös társadalmi munka.

„A csapattá válás egy pillanat műve volt. Összerántott bennünket a jóérzés és a tenni akarás. Kényszer jótékony szervezet lettünk.” – Pancsovay Zita

Az organikusan fejlődő összefogás mögé hamarosan megszerveződött a teljes csapat, soraikban olyan feladat nélkül maradt vendéglátósok és lelkes önkéntesek álltak, mint Farkas Kata és Drégelyi Xénia. Közös volt a tenni akarás, létrehozni valami biztosat a bizonytalanban. Hamarosan új bázist foglaltak el, az épp kihasználatlan, de a projekt bonyolításához és logisztikájához kitűnően használható Borganika konyháján találták magukat. Tizenegy héten keresztül harminc budapesti és vidéki kórházba, tizenhat mentőállomásra, nyolc háziorvosi és gyermekrendelőbe és egy idősotthonba juttattak el ötvenezer adag kész ételt, melyből huszonötezret saját maguk készítettek. Az ételek mellett felajánlásokból érkező több mint kétezer tisztasági csomag logisztikáját is elvégezték.

„Mentálisan is nagyon sokat adott nekünk ez a munka.” – Serfőző Márta

Az ételkészítés és a logisztikai feladatok mögé egyszerre álltak be a legkisebb manufaktúrák és nagyvállalatok is, taxisok vállaltak azonnali kiszállítást. A csapat nem is gondolt arra, hogy együttes erővel milyen utak nyílnak meg előttük, miközben olyan helyekre juttattak ételt és pár jó szót, ahol nem is számítottak rá. Előfordult olyan is, hogy kétszeresen segítettek: munkanélküli szakácsot és mosogatót tudtak fizetésért alkalmazni a projekt miatt. A Borganika konyhája mellett más éttermek is csatlakoztak az ügyhöz, voltak akik feldolgozással, tárolással, készételekkel járultak hozzá a projekthez. Annyira fel tudott pörögni az “Etesd a dokit!”, hogy a COVID-osztályok mellett ápolóotthonokba és sok más egészségügyi intézménybe is tudtak ételt szállítani.

„Szerényebb hozzávalókból nagyot alkotni, mindent az utolsó morzsáig feldolgozni, kísérletezés nélkül ízletesen főzni – ezt tanultam meg hirtelen.”

Keve Márton új konyhai kihívásokkal találkozott a társadalmi projektben. Egyszerű alapanyagokból dekoratív ételeket alkotott, hiszen egy kis odafigyelés a tálalásnál a lelket is jóllakatja. Az egyik termelőtől virágadományt kaptak, az ehetőket Marci felhasználta a főzéshez, a többit elküldték a kórházak női dolgozóinak. Semmi sem mehetett kárba, ezért a tartósítás teljes tárházát kipróbálhatta. Jól estek neki a pozitív visszajelzések, az édesburgonya krémlevesének receptjét több kórházból elkérték.

„Megtanultunk jól bánni a változásokkal” – Pancsovay Zita

A csapat nemcsak az improvizatív főzésben fejlődött az igen munkás három és fél hónap alatt, megtanultak folyamatosan alkalmazkodni és azonnal reagálni egy kifejezetten nehéz és gyorsan változó terepen. Nem volt egyszerű feladat például a COVID-osztályokra az ételt biztonságosan eljuttatni, vagy jól beosztani a beérkező felajánlott alapanyagokat. A csapatnak mindeközben arra is figyelni kellett, hogy az adományok terjesztése észszerű legyen és mindenhova jusson belőlük, ahol szükség van rá. A járványhelyzet enyhülése után júniusban a projekt szép lezárásával ismét visszatértek a saját vállalkozásaikhoz.

„Szívügyem az emberek etetése, és hiszek abban, hogy annak van igazi értéke, ha az emberek széthúzás helyett kérdés nélkül fognak össze.” – Pancsovay Zita

Az Etesd a dokit! alapítóinak Zitához hasonlóan nagyon fontos mások vendégül látása, és a segítségnyújtás, így az alap projekten túl is fontosnak érzik ennek a mentalitásnak a terjesztését. Hisznek abban, hogy széthúzás helyett az összefogás az egyetlen út, és ők ebben példát mutattak mindenkinek. Egy optimistának nem nevezhető környezetben sikerült mosolyt csalni mások arcára, miközben elérték, hogy maguk is pozitívabbnak lássák a világot. Olyan jól működő rendszert hoztak létre, hogy egyértelművé vált számukra: akkor is folytatni kell a projektet, ha az aktuális ügy megszűnik.

Az Etesd a dokit! kezdeményezés hívta életre a ma már egyszerűen csak Etesd! néven futó közhasznú egyesületet, amiben az alapítók összegezték azt az értékes gyakorlatot, ami az első közös munka során összeállt. Nyár óta folyamatosan keresik azokat az ügyeket, amelyek mellé oda tudják állítani a hatalmas erőt, ami a projektben/kezdeményezésben összpontosult. Rászorulókat segítő szervezeteket támogatnának akár hosszabb távon is. Tervezik azt is, hogy a fenntarthatóság és környezettudatosság témában átadják másoknak a tapasztalataikat. Közben folyamatosan figyelik az aktuális híreket, a járványhelyzet második hullámában újra szükség lehet rájuk a kórházakban is. Bezárás

Nézd meg további témáinkat

A lap tetejére