3. téma: Falu a városban

Wekerle – A másik bolt
Willmann Fábián
Mit tehet egy gasztrovállalkozás a város külső kerületében, amikor váratlanul beüt a pandémia? Szerencsés esetben ott áll mögötte egy tulajdonos, egy olyan vérbeli kereskedő, mint Willmann Fábián, aki egy pillanat alatt varázsolt a vendégeiből beszállítókat. A másik bolt Wekerlén gyorsan reagált, és ideiglenesen szupermarketté alakult, amikor mások bezártak. A hirtelen váltást támogatta tízezer követő, amiből legalább ezernyolcszáz a tulajdonos jó ismerőse. Ebből a közösségből mindig akadt olyan, aki tudott árut szerezni, amikor máshol már kifogytak a készletek. Fábián az elmúlt hónapokban megtapasztalhatta, hogy tizenkét év szívvel-lélekkel végzett munkája lehetetlen helyzetekben térül meg igazán.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Willmann Fábián – tulajdonos
„Legyen a vevő érdekelt abban, hogy menjen a bolt!”
– emeli ki Willmann Fábián, amikor a siker titkáról kérdezzük. Emellett azt vallja, hogy nem árt időnként a törzsvendégekre is hallgatni, amikor az új irányokat keresi.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Mitől “másik” az a bolt? Szinte lehetetlen a profilját meghatározni, borszaküzlet, kisbolt, delikátesz, virágüzlet és vendéglátó egység.
Amellett, hogy a minőségi borkínálat most is ugyanolyan meghatározó, mint a nyitáskor, a bolt ma már megtelt kistermelői, adalékmentes és hazai élelmiszerekkel, vagy éppen különleges, a vásárlóknak olykor fura zöldségekkel.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
„Tudd, hogy mit árulsz!“
Fábi szerint a jó bolt lényege, hogy a kereskedő pontosan ismerje, amit elad. Aki belép az üzletbe, érzi, hogy itt a vásárlás élmény: a termékek történetét sokszor Fábián maga meséli el, a jó szó mellé jó kávét is kap a betérő, és ha szerencsés, jut számára a helyi konyhában készült ételből is.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
„Ez nem vendéglátás, ez valami egészen más.”

Két éve melegkonyhával egészült ki az addig sem hétköznapi profil. A kis konyhában két-három főzőlapon három fazékban készítik az ételt. Nagyrészt közeli lejáratú terményeket és húsokat dolgoznak fel, cél, hogy az üzletben ne landoljon semmi sem a kukában.

Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Különleges légköre van a konyhájuknak, a hangulatot a négy séf és a négy négyzetméternyi munkaterület, ahogyan ők mondják, “vendéglátásnak csúfolt őskáosz” garantálja.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
„Tízezer követőnk van Facebookon, megszámoltam múltkor, körülbelül ezernyolcszázat közülük ismerek. Ez durva szám!”
Fábiánnak fontos ez a személyesség, emiatt érzi fontosnak, hogy munkatársai is kedvesen és megfelelő odafigyeléssel fogadják a vásárlókat.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Az a klubhangulat, ami nyitástól zárásig jellemző A másik boltra, nem csupán a bennfentes törzsvásárló körnek ad sokat, az új betérőket is rögtön megnyeri. Fábi és munkatársai nagyon jó érzékkel lépnek oda az ismeretlen emberekhez, és vonják be őket a a nagy családi összejövetelre emlékeztető légkörbe, így senki sem érzi kirekesztve magát. A hangulat jó volt a karantén-időszak legnyomasztóbb szakaszában is.
„Talán ezért jöttek sokan, mert itt jó volt lenni”
– mondja Fábi.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
„Minden vevőből beszállítót csinálok.”
Fábi még egy szuperképességgel rendelkezik: minden vevőből tud beszállítót csinálni. Mindenkivel beszélget, minden ajánlást meghallgat, folyamatosan szerez információkat számára ismeretlen termékekről. Nem egyszer ilyen vásárlói ajánlások alapján emelt be a kínálatába olyan árukat, amik a bolt slágertermékei lettek.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Fábi a március 15-i napra, a pandémiás időszak elejei sokkra így emlékszik:
„Aznap teltházunk volt, és közben jöttek a hírek. Körbenéztem a boltban és realizáltam, hogy ezt nem szabad csinálni, ez veszélyes. Ott és akkor eldöntöttem, hogy befejezzük a vendéglátást és csinálunk egy szupermarketet.”
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Fábi a karantén alatt is ügyesen készletezett, jó érzékkel rendelt be lisztből, tojásból, burgonyából, valamint újra hasznára vált a másik bolt sajátos vevő-beszállító köre. Egy lelkes ismerős egy komplett szuvidált szarvast hozott, egy másik törzsvásárló – mellékvállalkozása révén – szexboltban kapható, pikáns formájú kézfertőtlenítőt is terített nekik. A helyben fogyasztást beszüntette, a konyha elvitelre főzött a hét minden napján. A pékség miatt mindig volt élesztő, így az általános készlethiány idején is biztos pontot jelentettek a környék számára.
Wekerle – A másik bolt
„Irén, a pék, amire ránéz, az kovásszá válik, ő egy csodanő. Aki ilyen kenyeret süt, annak adni kell egy pékséget.”
Irén otthoni hobbisütőként toppant be Fábi és A másik bolt életébe. Az egymásratalálás Irénből igazi péket csinált, Fábiánnak meg slágertermékeket hozott. A másik pékségben a pékinassal, a látássérült Sanyival közösen készíti Irén a közönségkedvenc kovászos termékeket.
Wekerle – A másik bolt
Wekerle – A másik bolt
„Kell néha a segítség, hogy irányba kerüljek, ezért volt, hogy tanácsadó testületet hívtam össze a vevőkből.”
Fábi nélkül nincs A másik bolt. Pár éve a nyári szezonban „megcsalta” a delit egy örvényesi fröccsterasz üzemeltetésével. A wekerlei vevőknek rosszul esett Fábi távolmaradása, és annak ellenére, hogy jövedelmezőnek bizonyult a új biznisz, érezte, hogy ez nem feltétlenül lesz jó irány. Rögtön kikérte a törzsvevőiből összeállt “tanácsadó testület” véleményét, akik segítették Fábit “visszatalálni” a másik bolthoz.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
„A szív, az nagyon fontos, anélkül nem lehet.”
Idén ősztől Fábi még aktívabban van jelen az üzletben. Amellett, hogy sűrűbben áll be a pultba egyetemista munkatársai kiváltása miatt, új dolgokon töri a fejét. Külföldről inspirálódik, válaszokat keres a járványhelyzet újabb és újabb kérdéseire, de ami a legfontosabb: viszi előre az üzletet, jelen van benne szívvel-lélekkel, egész személyiségével. Teszi mindazt, amitől A másik bolt meghatározó hely lett Wekerlén, mert erre van szükség: egy szerethető kis falura a nagyvárosban.
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián
Wekerle – A másik bolt, Willmann Fábián

Olvass bővebben a témáról itt…

FALU A VÁROSBAN – A MÁSIK BOLT

Mit tehet egy gasztrovállalkozás a város külső kerületében, amikor váratlanul beüt a pandémia? Szerencsés esetben ott áll mögötte egy tulajdonos, egy olyan vérbeli kereskedő, mint Willmann Fábián, aki egy pillanat alatt varázsolt a vendégeiből beszállítókat. A másik bolt Wekerlén gyorsan reagált, és ideiglenesen szupermarketté alakult, amikor mások bezártak. A hirtelen váltást támogatta tízezer követő, amiből legalább ezernyolcszáz a tulajdonos jó ismerőse. Ebből a közösségből mindig akadt olyan, aki tudott árut szerezni, amikor máshol már kifogytak a készletek. Fábián az elmúlt hónapokban megtapasztalhatta, hogy tizenkét év szívvel-lélekkel végzett munkája lehetetlen helyzetekben térül meg igazán.

 

A másik bolt, Wekerle – Willmann Fábián


 

Mitől “másik” az a bolt? Szinte lehetetlen a profilját meghatározni, borszaküzlet, kisbolt, delikátesz, virágüzlet és vendéglátó egység. Amellett, hogy a minőségi borkínálat most is ugyanolyan meghatározó, mint a nyitáskor, a bolt ma már megtelt kistermelői, adalékmentes és hazai élelmiszerekkel, vagy éppen különleges, a vásárlóknak olykor fura zöldségekkel. Aki belép az üzletbe, érzi, hogy itt a vásárlás élmény: a termékek történetét sokszor Fábián maga meséli el, a jó szó mellé jó kávét is kap a betérő, és ha szerencsés, jut számára a helyi konyhában készült ételből is.
Két éve vendéglátással egészült ki az addig sem hétköznapi profil. A kis konyhában két-három főzőlapon három fazékban készítik a napi kosztot. Nagyrészt közeli lejáratú terményeket és húsokat dolgoznak fel, cél, hogy az üzletben ne landoljon semmi sem a kukában. A főzésről felváltva három srác, havonta egyszer Fábi gondoskodik. Minden nap más kerül az asztalokra, de vannak visszatérő kedvencek. Péntekenként a „másik boltos pho leves” a nagy közönség kedvenc, télen a gőzgombóc a fix pont. Különleges légköre van a konyhának amit visznek, a hangulatot a négy séf, a négy négyzetméternyi munkaterület, ahogyan ők mondják, a “vendéglátásnak csúfolt őskáosz” garantálja.

„Minden vevőből beszállítót csinálok”

A másik bolt attól is olyan szerethető, hogy az eladók ugyanolyan örömmel fogadják azt is, aki csupán egy palack szódáért ugrik be, mint azokat, akik nap mint nap visszajárnak, akiket régről és jól ismernek.

„Tízezer követőnk van Facebookon, megszámoltam múltkor, körülbelül ezernyolcszázat közülük ismerek. Ez durva szám!”

Fábiánnak fontos ez a személyesség, emiatt érzi fontosnak, hogy munkatársai is kedvesen és megfelelő odafigyeléssel fogadják a vásárlókat.

Az a klubhangulat, ami nyitástól zárásig jellemző a másik boltra, nem csupán a bennfentes törzsvásárló körnek ad sokat, az új betérőket is rögtön megnyeri. Fábi és munkatársai nagyon jó érzékkel lépnek oda az ismeretlen emberekhez, és vonják be őket a a nagy családi összejövetelre emlékeztető légkörbe, így senki sem érzi kirekesztve magát. Fábi még egy szuperképességgel rendelkezik: minden vevőből beszállítót tud csinálni. Mindenkivel beszélget, minden ajánlást meghallgat, folyamatosan információkat szerez számára ismeretlen termékekről. Nem egyszer ilyen vásárlói ajánlások alapján emelt be a kínálatába olyan árukat, amik a bolt slágertermékei lettek. Legnagyobb dobásként így kerültek Irén kenyerei is a boltba és született meg A másik pékség. Irén, aki Fábián szerint a kovász őstehetsége, eleinte csak otthon sütött, később lett biznisz a a hobbiból. Fábi épp akkor indtotta el a tésztamanufakturáját amikor megkóstolta az akkor ötvennyolc éves Irén kenyereit. Beleszeretett a termékekbe, ezért inkább kemencét és dagasztót vett a tésztagépek helyett, és innen már nem volt megállás. Az apró pékműhelybe Irén mellett inasként Sanyi dolgozik pár hónapja. Amikor felvették a gyengénlátó fiút, több dolgot átalakítottak a műhelyben, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak számára. Kettejük kapcsolata közös fejlődés: Irén mindent megtanít a szakmáról Sanyinak, a fiú mellett válik mesterré tanítója.

 

„Csináltunk egy szupermarketet”

A járványhelyzet persze a másik bolt számára is kihívásokat tartogatott. Mint minden ünnepnapon, így a pandémiás időszak kezdetén, március 15-én is nyitva volt az üzlet. Fábián így emlékszik az akkori sokkra:

„Aznap teltházunk volt, mindenki gőzgombócot evett, közben jöttek a hírek. Körbenéztem a boltban és realizáltam, hogy ezt nem szabad csinálni, ez veszélyes. Ott és akkor eldöntöttem, hogy befejezzük a vendéglátást és csinálunk egy szupermarketet.”

Pár nap alatt átállt az alap élelmiszerekre a bolt kínálata. Fábi ügyesen készletezett, jó érzékkel rendelt be lisztből, tojásból, burgonyából, valamint újra hasznára vált a másik bolt sajátos vevő-beszállító köre. Egy lelkes ismerős egy komplett szuvidált szarvast hozott, egy másik törzsvásárló – mellékvállalkozása révén – szexboltban kapható, pikáns formájú kézfertőtlenítőt is terített nekik. A helyben fogyasztást beszüntette, a konyha elvitelre főzött a hét minden napján. A pékség miatt mindig volt élesztő, így az általános készlethiány idején is biztos pontot jelentettek a környék számára. A bolt hibrid jellege furcsa telitalálatnak bizonyult ebben az új helyzetben, ami új törzsvásárlókat is hozott.

„A legfontosabbnak azt tartom, hogy nálunk jó tudott maradni a hangulat az ijedt időszakban is.”

– emlékszik vissza Fábi.

„Fábival egy ilyen hely bárhol működhetne”

Fábi nélkül nincs A másik bolt. Pár éve a nyári szezonban „megcsalta” a delit egy örvényesi fröccsterasz üzemeltetésével. A wekerlei vevőknek rosszul esett Fábi távolmaradása, és annak ellenére, hogy jövedelmezőnek bizonyult a új biznisz, érezte, hogy ez nem feltétlenül lesz jó irány. Rögtön kikérte a törzsvevőiből összeállt “tanácsadó testület” véleményét, akik sarkosan kifejtett kemény kritikáikkal és jótanácsaikkal segítették Fábit “visszatalálni” a másik bolthoz.
Idén ősztől Fábi még aktívabban van jelen az üzletben. Amellett, hogy sűrűbben áll be a pultba egyetemista munkatársai kiváltása miatt, új dolgokon töri a fejét. Külföldről inspirálódik, válaszokat keres a járványhelyzet újabb és újabb kérdéseire, de ami a legfontosabb: viszi előre az üzletet, jelen van benne szívvel-lélekkel, egész személyiségével. Teszi mindazt, amitől A másik bolt meghatározó hely lett Wekerlén, mert erre van szükség: egy szerethető kis falura a nagyvárosban.

Bezárás

Nézd meg további témáinkat

A lap tetejére