Piqniq Budapest

szerkesztő

2022. február 25.

Ne menekülj a kritikától!

Szakmai partner
Barabás Csaba Heinz (tulajdonos, Mariska étterem)

A vélemény szabad, mindig kéznél van és egyre kevesebben félnek használni. A jórészt egyoldalú online véleményezési lehetőség kinyitotta az emberi lélek pandora szelencéjét, és muszáj jól reagálni még az érzelemvezérelt, akár megalapozatlan kommentekre is. De vajon működik még a behízelgően udvarias elnézést kérés és öninkvizíció, vagy lassen el kell hogy fogjunk, hogy a vendégnek sincs mindig igaza? Barabás Csaba Heinz tíz hasznos tippet ad a vendégvélemények és kezeléséhez és megválaszolja az örök kérdést is. 

01

Van, hogy a vendégnek nincs igaza.

Sőt az is előfordulhat, hogy nem mond igazat. Ezt nyilván nem hirdetjük, de ettől még tény, és ez a tudás sok nyugalmas percet biztosít a kommentekkel folytatott küzdelemben.

02

Persze azért nem hazudtolhatjuk meg.

Alapszabály, hogy direktben nem hazudtolunk meg senkit – egyszerűen nincs az a komment, ami indokolná más ilyen jellegű megalázását.

03

Kivéve, ha mégis.

Azt viszont nem hagyhatjuk annyiban, ha valaki állításával üzleti vagy reputációs kockázatot okoz és/vagy személyt sért meg. Ilyenkor olyan elegáns, mértékletes választ érdemes adni, ami segít erkölcsileg is felülemelkedni. Ezek megfogalmazására érdemes egy napot ráaludni.

04

Nem mindenért te vagy a hibás.

Nem kell sietve elnézést kérni olyan észrevételért, ami vélt vagy kitalált, esetleg  „egyéni szocproblem”. Az egyének motivációi kiismerhetetlenek, nincs sem idő, sem energia feltárni, hogy mi a valós probléma az alaptalan kommentek mögött. El kell engedni, sem visszakérdezni, sem magyarázatokat gyártani, sem elnézést kérni nem szükséges. A meccs ugyanis állása nem fog változni, csak az lesz a kérdés, hogy 1:0 vagy 3:0 oda.

05

Mégis van, amikor muszáj.

Ha viszont tényleg hibáztunk, mindig kérjünk elnézést. Akár magyarázattal is, de mindig magyarázkodás nélkül. A hibát el kell ismerni, biztosítani kell a vendéget, hogy tudjuk miről beszél és felismertük a problémát, tudjuk hogyan kell megoldani. A hiba amúgy jó: ő a barátunk, tükrünk. 

06

Ér letiltani.

A fake profilok mögül negatív értékelést dobálók és beszólogatók bannolása megengedett és törvényszerű. Amennyiben erre a felületen nincs mód, a legjobb megoldás az arányos és azonos stílusú válasz. A „megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” 2000 éve lehet működött, de ma már azt mutatja, hogy felkészületlen vagy és a boomer nemzedékhez tartozol. 

07

Az érdemi visszajelzés kincs.

A vendégtől érkező visszajelzések mindössze kb 1%-a érdemi kritika, abban az értelemben, hogy valós és hasznos visszajelzés, akár pozitív akár negatív tartalmú. Egyébként mindegy, milyen tartalma van, ígyis-úgyis ez a legnagyobb érték.

08

A kritika a legjobb barátunk.

A kritika ugyanis előjeltől függetlenül influens, és felhasználva a tartalomszolgáltatók algoritmusait, ebből lehet a legnagyobb elérést (hírt) biztosítani. Tehát aki kritikát fogalmaz meg, az a legjobb barátunk, neki jár a hatalmas köszi és legközelebb az ingyen pohár bor. 

09

A negatív kritika igazából pozitív dolog.

A negatív kritika különösen értékes, mert aki tud jó negatív kritikát írni, az tud majd jót is. Nehéz befogadni, de ahogy Mary Poppins is megmondta:  „egy kanál cukorral a gyógyszer is leszalad”. 

10

Van élet a komment után.

Végül ha más nem megy, csináld azt, mint nagyon sokan, akik jól alszanak és mégis megoldódik minden. Ne foglalkozz vele. Don’t panic: van élet a kommentelőkön túl.

Ez is érdekelhet