Piqniq Budapest

szerkesztő

2021. december 19.

5 profi tipp a tökéletes halászlé-élményhez

Szakmai partner
Farkas Richárd (séf, Pajta bisztró)

Ahány ház, annyi szokás és ahány régió, annyiféle halászlé: aki rendszeresen főzi, szinte biztos, hogy ragaszkodik egy-egy elkészítési technikához, szigorú a felhasználható halak fajtáját illetően és nem alkuszik a tésztával kapcsolatban sem. De mi van, ha a lényeg mégsem a passzírozás vagy a gyufatészta, hanem az odafigyelés és a magas minőség? 5 pontos listát hoztunk a tökéletes halászlé-élmény legfontosabb összetevőiről.

01

Döntsük el, hogy milyen halászlét főzünk

Járjunk utána, gondoljuk át, hogy bajai, szegedi vagy akár egy egészen más verziót szeretnénk elkészíteni, legyen a fejünkben egy többé-kevésbé kész receptúra és technológia, hogy annak alapján induljunk el már az alapanyagok beszerzésekor.

02

Minden a friss halnál kezdődik

Jó halászlé csak friss halból készülhet, ezért irány a halpiac! A hal frissességről könnyen meggyőződhetünk: ha illata van friss, ha szaga, akkor rossz tartja a mondás, orrunk után pedig látásunkat érdemes segítségül hívnunk, hogy megnézzük a hal szemét és kopoltyúját. Előbbinek tisztának, utóbbinak élénk pirosnak kell lennie.

03

Minőségi fűszerpaprika

A halászlé élvezeti értéke nemcsak ízességében, de látványában is rejlik, a jó minőségű, lehetőleg közvetlenül a termelőtől beszerzett fűszerpaprika mindkét szempontból sokat tesz majd az élményhez. Olyan őrleményt válasszunk, aminek élénkpiros színe, friss, fűszeres illata és édeskés íze van.

04

Megfelelő eszközök

Mindig a főzési technikának, a főzés körülményeinek megfelelő eszközöket érdemes kiválasztani, figyelembe véve, hogy otthon, a konyhánkba főzünk, vagy kinn a kertben. Utóbbi esetben nemcsak a megfelelő bogrács fontos, de az is, hogy legyen jó minőségű fa, amivel alá tudunk durrantani a bográcsnak.

05

Vörösbor

Akármilyen halászlé készült is, a tökéletes élmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, mivel öblítjük le a jól sikerült levest. Mindenképpen bort érdemes hozzá kortyolni: egy száraz szekszárdi vörös mindenfajta paprikás halleves mellé kiváló választás lehet.

A how-to cikk elkészüléséhez szakértőként hozzájárult: Farkas Richárd (séf, Pajta bisztró)

Ez is érdekelhet