Piqniq Budapest

szerkesztő

2021. december 28.

Így lehet a lehető legfinomabb a keksz

Szakmai partner
Márk Szonja (Édesem tortaműhely)

Kekszet sütni rendkívül kellemes elfoglaltság: egyszerre megnyugtató és kreatív, már-már játékos feladat, ami így akár gyerekekkel is tökéletes tevékenység. De hogy lesz a kellemes időtöltésből igazi finomság és maximális kekszélmény? Az alábbi hat mestertipp követésével könnyedén!

01

Minőségi alapanyag

Akármilyen sütiről legyen is szó, az alapanyagokkal kapcsolatban nem éri meg kompromisszumot kötni: amilyen összetetté és kifinomulttá teszi a legyegyszerűbb desszertet is a jó minőségű alapanyag, úgy tesz tönkre bármilyen macerás kreációt, ha spóroltunk a hozzávalókon. Ha kekszről van szó, felejtsd el a margarint, csak vajat használj és csokoládéból is a magas minőségűt keresd.

02

Kreatív fűszerezés

Vannak olyan hagyományos sütik, ahol vétek letérni a kitaposott ösvényről, a néhány összetevős kekszeknél viszont nagyon is megéri kicsit bátrabban is kísérletezni. A legközelebbi sütésnél legyél bátrabb az ízpárosításokkal: nyiss olyan fűszerek felé is, amiket korábban nem használtál édesség készítésekor. A szumák, a rózsabors, vagy a kínai ötfűszer csodásan működik a különböző kekszekben is.ató.

03

Egységes méret

Amikor egy tepsinyi kekszet összeállítunk, érdemes úgy formázni őket, hogy azoknak hasonló méretűek legyen, így elkerülhető, hogy némelyik megégjen, míg más darabok nyersek maradnak. Ha egyforma kekszeket készítünk, jó eséllyel szép és egyenletes színük lesz, amikor kivesszük őket a sütőből.

04

Ne süssük túl

A kekszek gyorsan kiszáradnak, ezért fontos hogy csak addig süssük őket, amíg szinte még nyersnek tűnnek. Akkor érdemes kivenni őket, amikor a szélük éppen hogy elkezd megbarnulni, középen viszont még nyers színű a tetejük.

05

Utómunka

Amikor kivesszük a kekszeket a sütőből, egy kerek süteményszaggató formával még gyorsan át tudjuk formázni a őket, hogy egységes, kerek formájuk legyen. Erre csak addig van lehetőség, amíg a kekszek forrók és nem dermedtek meg teljesen.

06

A keksz melegen a legjobb!

A kekszek állaga akkor a legjobb, amikor már elkezdtek kihűlni, de belül még langyosak, mert ilyenkor a csokidarabok is olvadtak és krémesek bennük. Ezért ha nem sütés után fogyasztjuk őket, érdemes lehet mikróban kicsit rájuk melegíteni. Nem tilos persze hidegen sem ropogtatni őket: a kekszekben épp az a jó, hogy ezerféleképp lehetnek finomak. 

A how-to cikk elkészüléséhez szakértőként hozzájárult: Márk Szonja (Édesem tortaműhely)

Ez is érdekelhet