Piqniq Budapest

szerkesztő

2021. november 26.

Így tervezz okosan konyhát – 10 tipp, hogy a lehető legtöbbet hozd ki egy extra kicsi konyhából is

Élelmiszerbiztonsági szabályok, ergonomikus kialakítás, hely az eltérő munkafolyamatoknak, elegendő raktárkapacitás… Csak néhány azon szempontok közül, amikre akkor is muszáj odafigyelned, ha kis helyen kell profi konyhát kialakítanod. Mire ügyelj és milyen csapdákat kerülj el már az elejétől, hogy kis területen is valami nagyot hozz ki? 10 tipp, amitől a kicsi kompakt lesz.

01

Modellezz!

Menj biztosra már a tervezés legelején: modellezd le – akár szigetelőszalag segítségével – hogy mennyi hely jut majd az egyes munkafolyamatoknak. Hamar kiderülhet ugyanis, hogy élőben egészen másként fest, ami papíron praktikusnak tűnt és más elrendezésre van szükség, hogy mindennek legyen helye és balesetmentesen lehessen mozogni a konyhában.

02

A kevesebb több

Mikor apró helyen kell konyhát tervezned, biztos lehetsz benne, hogy nem fog kompromisszumok nélkül menni a folyamat. Ha már az elején számot vetsz azzal, hogy nem lehet minden igényt kiszolgálni, hamarabb jöhet a következő lépés: vállalható alku kevesebb, de magasabb minőségű eszközzel/berendezési tárggyal.

03

Hagyj helyet a raktározásra is!

Bármilyen apró is a konyhád, nem úszhatod meg a raktározást és fontos figyelembe venned, hogy beszállítóid többségétől nem naponta rendelsz majd árut. Érdemes ezért a tervezésnél kimaxolni a raktározásra fordítható teret, máskülönben egy forgalmasabb napon könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetsz és szűk hely ide vagy oda, figyelned kell a szakosított tárolás követelményeire is.

04

Gondolkodj több dimenzióban!

Ha apró a konyhád, minden vízszintes és függőleges felületet ki kell használnod, ezért ahova csak lehet (pl. a munkavégzés felületei alá), szekrényeket, polcokat, fiókokat tervezz és gondolkodj alternatív megoldásokban is. Nyíló ajtók helyett fiókos hűtőkbe, hagyományos szekrényajtók helyett tolóajtós megoldásba érdemes invesztálnod, hogy minél kényelmesebben elférjetek.

05

A látványkonyha előnyei

A látványkonyha kialakítása jó megoldást jelenthet a kis helyeknek, mert a tálalás így azonnal a kiszolgáló zóna felé történhet, és a felszolgálásban közreműködő dolgozóknak nem kell az üzemi területekre menniük az elkészült ételekért. Itt viszont különösen figyelni kell arra, hogy a munkaterületek kialakítása lehetővé tegye, hogy ne legyen káosz. Egy vendég sem kíváncsi a plafonig pakolt üzemi mosogatóra vagy a szemetesetekre.

06

Tartalomhoz a forma

Kis konyhához kis méretű eszköz? Nem mindig igaz. Leendő eszközeid, gépeid méretét inkább a profilodhoz igazítsd. Ha például hamburgerben utaztok, akkor hiába foglal kis helyet, ne egy apró sütőfelületű asztali készüléket válassz, hanem olyat, amin nagy mennyiségeket tudsz gyorsan kiszolgálni. Sokan esnek abba a hibába, hogy a kis konyhához mindenből a legkisebb elérhető eszközt gondolják társítani, pedig mindenen nem lehet helyet spórolni.

07

Keresd a többfunkciós eszközöket!

Ha kis helyed van, mindenképpen gondolkodj univerzális konyhai eszközökben, például kombi sütő-gőzpárolóban, vagy merrychef sütőben. Bár komolyabb beruházást jelenthet egy-egy ilyen eszköz, több másikat is kiválthatsz velük, ezzel helyet és pénzt spórolva a konyhádban.

08

Tálalás

Az (elő)készítési feladatok tervezésekor könnyű megfeledkezni arról, hogy a tálalásnak is van helyigénye. Ennek megtervezéséhez gondold végig például, tervezel-e házhozszállítást, hagyományos vagy egyszer használatos eszközöket preferálsz, lesz-e visszaváltható, többször felhasználható dobozrendszered? Mindezeknek tervezési és raktározási következményei vannak, amit utólag nehéz a rendszerbe illeszteni.

09

Tervezz a séffel!

Ha már megvan a kulcsembered, séfed, akivel a vállalkozást vinni fogod, vond be a folyamatok optimalizásába és a tervek véglegesítésébe is. Több szem többet lát, egy szakértőé pedig mindent: együtt dolgozva egészen más szempontok kerülhetnek elő, olyanok, amikre esetleg nem is gondoltál.

10

Ne akarj mindenen spórolni!

Ne feledd, hogy nem tudsz a végtelenségig spórolni az egyéb üzemi területeken, mint például a mosogatás területe, a dolgozói öltöző és WC, a hulladékkezelés, vagy a takarítóeszközök tárolási helyei. Ha ezekre csak annyi helyet hagysz, ami épp marad, könnyen veszélybe sodorhatod a mindennapi működéseteket.

Ez is érdekelhet