Piqniq Budapest

szerkesztő

2021. december 20.

7 tipp, hogy hangulatos legyen az ünnepi asztal

Szakmai partner
László Ági (food stylist)

Kevés dolog emeli úgy az ünnep fényét, mint egy szépen terített asztalnál elköltött közös ebéd vagy vacsora. Az ünnepi terítéknek ugyanakkor nem kell fényűzőnek, vagy csillogónak lennie ahhoz, hogy megalapozza a meghitt hangulatot. 7 tippet mutatunk, az ízléses és takarékos terítéshez.

01

Legyünk lazák!

A karácsonyi vacsora nem hivatalos esemény, sokkal inkább meghitt, bensőséges dolog, amit a saját és szeretteink, barátaink kedvéért szervezünk és kivitelezünk. Ehhez mérten az asztalterítéknek és dekorációnak sem szükséges „élre vasaltnak”, tökéletesnek lennie. Legyünk lazák, a lényeg, hogy ne feszüljünk, hanem élvezzük mi, vendéglátók is a dolgot.

02

Csak természetesen

Az ételek, élelmiszerek mellett sokkal kellemesebben hatnak a természetes anyagok (és színek), terítőből a pamut és lenvászon, díszekből a fa, rattan, élő növények. Utóbbiakat magunk is elkészíthetjük, összegyűjthetjük, így nem csak pénztárcabarátabb lesz a dekoráció, de személyesebbé, kedvesebbé is válik.

03

Elő a növényekkel!

Használjunk bátran növényeket, legyen az virágboltban vásárolt eukaliptusz vagy a kertben szedett/vágott borostyán, fenyő- vagy tujaág. A zöldekkel megpakolt asztal nagyon látványos, ráadásul ezzel sem verjük magunkat komoly költségekbe. Szalvétadísznek, ültetőkártyának is jól mutat, ha pl. minden vendégünknek más-más növénykét helyezünk a terítékéhez.

04

Férjünk el!

Érdemes az asztali dekort valamilyen könnyedén megfogható alátétre, tálra, tálcára helyezni, így nem lesz útban, ha nem férnek el az ételek. Ha olyan díszítést használunk, ami az étkezés alatt végig a teríték részét képezi, érdemes alacsonyabb dekorációban gondolkodni, hogy vendégeinket ne takarja el egymás elől.

05

Keresgéljünk!

Akár dekorációról, akár étkészletről, pohárról van szó, gyűjtögessünk bátran utazásaink során vagy keresgéljünk bolhapiacokon, adományboltokban, ne gondolkodjunk feltétlenül teljes készletben. A lényeg, hogy összhangban legyen a tányérok színe vagy a stílusa.

06

Nem csak a tányér lehet ünnepi

Ha a tányérjaink nem is ünnepiek, egy-egy aprósággal, például arany evőeszközökkel, szép poharakkal, vázákkal vagy gyertyatartókkal könnyedén elegánssá és alkalmivá varázsolható az asztal.

07

Éljen a zsúrkocsi!

Ha nem rendelkezünk nagy vagy kihúzható étkezőasztallal, toljunk a közelbe egy zsúrkocsit vagy komódot, akár éjjeli szekrényt, amit aztán szervízasztalnak tudunk használni. Így kényelmesen és praktikusan tudjuk tárolni pl. a poharakat, italokat.

Ez is érdekelhet