Piqniq Budapest

szerkesztő

2022. február 1.

Table design alapelvek

Szakmai partner
Filep Kata (behance.net)

Nemcsak akkor jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek: az asztali örömöket legalább ennyire fokozza, ha esztétikus tálalás és hangulatos fények mellett élvezi őket az ember. Filep Kata foodstylist tippjeivel otthon is könnyedén harmóniába hozhatod a terítékeidet. Table design alapelveket mutatunk.

01

Legyen praktikus

Imádunk jól kinéző holmik közt enni, de a szépség semmit sem ér, ha kényelmetlenséget okoz az eszközök használata. Fontos, hogy a leggyakrabban használt konyhai, ebédlői holmijaink, evőeszközeink kényelmesen használhatóak legyenek. Lehet bármilyen menő egy bögre, ha nehezen tisztítható, vagy nem szívesen veszed a kezdbe, hiába divatosan matt a tányér, ha falramászol a hangtól, amikor húst vágsz rajta. Kényelmesen használható, könnyen tárolható, nem sérülékeny darabokat érdemes választani.

02

Textilek

A különböző textíliák a lakás minden pontját otthonosabbá, meghittebbé teszik, érdemes ezekre a konyhában és az étkezőben is pénzt áldozni. Összehasonlíthatatlanul meghittebb egy vacsora, ha nem a csupasz, hanem szépen terített asztal mellett fogyasztjuk el, igaz? A textilek esetében érdemes inkább egyszerű, egymással jól kombinálható, organikus alapszíneket választani, mert ezek a különböző terítékekkel is jobban kombinálhatók.

03

Kell a minta, de csak mértékkel

Nagyon jól néznek ki az erőteljesen mintázott tányérok és kiegészítők, de érdemes minden esetben átgondolni, hogy vajon a bennük tálalt étellel együtt hogy mutatnak majd. Klassz, ha van sokféle edényed, alátéted, de ahhoz, hogy mindebből eklektika és ne összevisszaság legyen, szükség lesz néhány visszafogottabb kiegészítőre is. Nem érdemes minden divatirányzatot követni és azonnal feltankolni a szezon divatszíneiből: ezekkel csak jelzésértékűen, egy-egy gyertya, esetleg szalvéta vásárlásával érdemes tartani a lépést.

table design - Filep Kata

04

Fény, fény fény!

A különböző tónusú, erősségű fények nagyon erős hatással annak a hangulatunkra, étkezéskor alkalmazva azonnal kötetlen, meghitt érzést teremtenek. Elő a gyertyákkal, használd asztali díszként kedvenc égősorod!

05

 Hozd be a természetet!

A természet mindennek az eredője: a természetes hatású anyagok, színek, textúrák a legősibbek. A szezonalitás az asztalon nem csak a tányérra tett étellel, hanem a dekorációban is jelen lehet. Különféle növényi részek: rügyező faágak, termések, fűszernövények és gyümölcsök reprezentálhatják az adott évszakot és különleges hangulatot teremthetnek. 

06

Használd a szeretett tárgyakat!

Idővel mindnyájunknak lesznek kedvenc tárgyai, amikhez kötődünk. Pöttyös bögre a Nagymamánk szekrényéből, az első saját evőeszköz, egy utazásról emlékbe vásárolt kiegészítő csupa olyasvalami, amihez szívből ragaszkodunk. Ezeket remekül kombinálhatjuk az újabb kiegészítőkkel: tudatalatti választásaink együttese és személyes szépérzékünk által válik egyedivé, és alakul ki saját stílusunk. 

Ez is érdekelhet